Skalická brána

Dvě půlkruhové bašty při původní městské bráně na západní straně města Strážnice. Severní bašta je vedena jako bašta I. a jižní bašta nese označení bašta II. Bašty jsou přibližně půlkruhového půdorysu otevřené směrem k městu na východní stranu. Bašty jsou postaveny ze smíšeného zdiva, ve spodní části kamenného, v patře je to čistě cihlová stavba završená vyloženou korunovou římsou. V přízemí jsou střílnová okna zapuštěna do hluboké špalety. V patře jsou v klíčové střílny prolomeny přímo v cihlovém zdivu. Na vnitřních stranách se dochoval parkán. Jižní bašta II. byla rekonstruována s dostavbou svislé zdi na jihovýchodní straně. Severní bašta I. na severovýchodní straně dochována s nepravidelně ukončeným zdivem.