správní budova

Administrativní budova je patrová dvoukřídlá stavba s věžemi v nárožích a se vstupní věží se schodištěm v jižní fasádě. Budova je plochostropá s korunní římsou zvýšenou o atiku s cimbuřím. Západní křídlo stojí při silnici, jižní křídlo na něj navazuje zhruba v pravém úhlu. Uliční západní fasáda budovy administrativy je na severní straně zakončena lehce předstupující a o patro převýšenou věží. Na jihu je na nároží nakoso postavena čtyřpatrová věž. Západní fasáda je (spolu se severní věží) pětiosá, přičemž třetí osa od severu obsahuje v přízemí vchod. Přízemí je na vyvýšeném soklu z hrubě opracovaných a neomítaných pískovcových kamenných bloků, které kontrastují se zbytkem stavby, které je z neomítané světlé opuky. Sokl je prolomen nízkými okny se segmentovým záklenkem vedoucími do suterénu. Okénka jsou kryta mříží kopírující jejich tvar doplněnou o vegetabilní dekor. Okna v přízemí mají půlkruhový záklenek z cihel ohraničených po stranách kvádry bosáže se štukovým napodobením hrubě přitesaných čelních stran. Stejný typ kamene je použit rovněž jako klenák. Parapetní římsa všech oken je cihelná. Okno v severní nárožní věži je užší než ostatní okna a je dvojité, trojdílné se třemi tabulkami. Okna dalších os jsou rovněž dvojitá, jejich členění je však komplikovanější. Dřevěný rám je dělí na celkem šest různě velkých tabulek. Dřevěný rám výplně je zdoben vyřezávanou architektonickou dekorací s volutami, vejcovcem apod. Třetí osu tvoří vstup přístupný po čtyřech schodech (nejnižší stupeň je nyní ve stejné výšce s chodníkem). Vstupní otvor má půlkruhový záklenek řešený stejně jako u oken. Výplň je dřevěná, složená ze tří částí – dvou křídel dveří a světlíku; dveře jsou zdobeny vyřezávanými architektonickými motivy (římsa s metopami a triglyfy, hlavice, vejcovec apod.). Skleněné výplně jsou chráněny umělecky kovanými mřížemi s vegetabilním dekorem. V patře je situace podobná – okno ve věži je totožné s přízemním, ostatní jsou rozdílná: jedná se o zdvojená okna s půlkruhovým záklenkem (s ohraničením záklenku a klenáky řešenými stejně jako v přízemí); jednotlivá okna jsou od sebe oddělena kamenným sloupkem s krychlovou patkou a římsovou hlavicí. Každá z výplní je dvojitá, dvoutabulková a před okny je kovové zábradlí pro umístění květináčů. V úrovni korunní římsy fasády jsou ve věži ještě dvě pravoúhlá střílnovitá okénka. Korunní římsa je navýšena o atiku vynesenou cihelným obloučkovým vlysem neseným kamennými konzolkami. Samotná římsa je z cihlových tvarovek a je navýšena o cimbuří zakončené úsekem z cihel a sedlovými stříškami. Stejně utvářená výzdoba severní nárožní věže je doplněna o cihlové věžičky postavené nakoso na všechny čtyři nároží vrcholové partie věže. Věžičky jsou neseny kamennými konzolami a završeny stanovými stříškami výše než cimbuří zakončující věž. Severní fasáda této severní věže je totožná jako výše popsaná západní fasáda. Věž umístěná nakoso při JZ nároží má SZ a JV fasády členěné v přízemí a v patře po jednom pravoúhlém okenním otvoru s dvojitou dvoutabulkovou výplní. Překlad nad oknem je z kamenného bloku jiného složení, než je okolní zdivo. Okno v patře je opatřeno kovovým zábradlím na květináč. JZ fasáda věže má okna ve třech podlažích: v přízemí a v patře je okno stejné podoby jako na předchozí fasádě, druhé patro je prolomeno sdruženým oknem známým rovněž již z předchozí situace. Nejvyšší patro věže je ze tří stran (vyjma SV) doplněno o kulaté hodiny zasazené do otvoru z cihelných tvarovek. Cimbuří a věžičky v nárožích věže jsou totožné s již popsanou výzdobou severní věže. Jižní fasáda je, včetně centrálně umístěné vstupní věže, devítiosá. Věž je vynesena arkádou předstoupenou před vstup přístupný dvouramenným schodištěm rovnoběžným s fasádou. Okénka v suterénu jsou totožná jako u předchozí fasády a nacházejí se u šesti okenních os (vyjma centrální části, kde suterén překrývá hmota schodiště). Schodiště je lemováno kamenným zábradlím (nově obnoveným) s elipsovitými výplněmi posazeným na římse z cihlových tvarovek. Arkádu vynášející věž nesou čtyři sloupy s kvadratickou patkou a dórskou hlavicí. Půlkruhové oblouky arkády jsou z cihlových tvarovek doplněných kamenným klenákem se štukovou úpravou; arkády zabíhají na fasádě do římsovitých konzol zakončených stylizovanými listy s volutou. Arkádou prochází železné táhlo doplněné vegetabilním ornamentem v centrech jednotlivých arkádových oblouků. Podesta schodiště je dlážděna pomocí kombinace čtvercových a obdélných dlaždic tvořících geometrickou dekoraci využívající účinek kontrastu černé a tmavě žluté barvy. Přízemí je prolomeno po čtyřech okenních otvorech z obou stran vstupu. Podoba oken je totožná s okny přízemí západní fasády. Centrální osa v přízemí obsahuje trojdílné dveře v otvoru s půlkruhovým záklenkem flankované úzkými pravoúhlými okénky. Výplň vstupních dveří je dřevěná – podoba vyřezávané dekorace odpovídá dveřím v západní fasádě, podobná je rovněž kovaná mříž kryjící skla obou otevíratelných křídel. Okna v patře jsou sdružená dvojitá stejně jako na západní fasádě. Věž je z boku opatřena okny s půlkruhovým záklenkem, z čelní strany má okno sdružené trojdílné. Všechna okna v patře mají kovové držáky pro květináče. Ve věži je ještě jedno patro, projevující se navenek pravoúhlými okny (po jednom z boků, trojicí se středním vyšším než bočními na čelní stěně). Korunní římsa stejně jako zakončení věže je totožné jako na předchozí fasádě. Útlá cihelná věžička stejné podoby jako v nárožích věží zakončuje fasádu rovněž na východě. Navazující východní úsek fasády je částečně narušen spojovací chodbou se sousední budovou. Budova administrativy má zachovanou korunní římsu s atikou s cimbuřím zakončeným i ze severní strany cihlovou vížkou. Fasáda je omítaná, kamenný sokl obíhá celou stavbu. Dvorní fasáda je podstatně skromnější než exponované fasády západní a jižní. Jediným výzdobným prvkem je kamenný sokl s okénky do suterénu (stejné podoby jako na předchozích fasádách), zbytek stavby je omítaný. První úsek dvorní fasády je směřován severně a obsahuje tři okenní osy. Mezi druhou a třetí osu je představen novodobý komín sahající od země až nad korunní římsu. Pravoúhlá okna přízemí jsou dřevěná dvojitá šestitabulková. Jednotlivé tabulky svými rozměry navazují na okna přízemí předchozích fasád, okenní rámy ale postrádají jakoukoliv výzdobu. Stejnou podobu mají rovněž okna v patře, nad kterými jsou ještě drobná okénka na půdu ve tvaru naležato položeného obdélníku. Následuje schodišťová hala s přistavěným sociálním zařízením s jiným řešením podlaží. Východní fasádu prolamují dvě okenní osy v přízemí a dvou patrech. Okna jsou novodobá pravoúhlá, jednoduchá s jednou tabulkou bez členění. Severní fasáda schodiště má v patře jednoduché pravoúhlé trojdílné trojtabulkové okno a dvě jednoduchá jednotabulková okna. V patře se dvojice jednotabulkových oken opakuje, přímo na schodiště pak ústí jednoduché dvoutabulkové okno. Západní strana schodiště je bez oken. Dalším úsekem je pokračování severní fasády, které je opatřeno třemi okenními osami. Všechny výplně pravoúhlých oken jsou novodobé, dřevěné. Velikost okenních otvorů v přízemí je změněna. Z východní fasády uličního křídla vystupuje hmota obslužného schodiště s okosenými nárožími. V přízemí je pravoúhlý vstup s novodobou výplní. Okna v patrech jsou dřevěná dvojitá, trojdílná se třemi tabulkami. Zbytek fasády má jedno velké novodobé okno v přízemí (nová výplň i rozměry otvoru), jedno okno v patře (novodobé, vedle něj býval další otvor, dnes zazděný) a dvojici menších oken vedoucích na půdu. Severní krajní fasáda je opět pohledová, tedy z režného opukového zdiva. Nárožní severní věž má v přízemí a patrech již známý typ okenních otvorů s původními výplněmi. Rovněž korunní římsa s atikou a cimbuřím včetně cihlové vížky při nároží je stejná jako na zbytku stavby. Obě křídla administrativní budovy mají vlastní vstupy a schodiště a jsou na sobě dispozičně nezávislá. Vstup z ulice ústí na krátké schodiště, ze kterého je možné pokračovat přes dveře na schodiště vedoucí do patra na půdu. Schody ve vstupní hale jsou novodobé, stejně jako dveře vedoucí do prostor v přízemí a na schodiště. Strop haly má neckovou klenbu se štukovým rámem. Při nástupu na schodiště je hala navíc při římse oddělující klenbu od zdi zdobena dvojicí štukových konzol s volutami a páskovým rostlinným ornamentem. Schodiště do pater je jednoramenné, oble zalamované. Na kamenné schodišťové stupně s dřevěným krytím je nasazeno litinové zábradlí sestávající z jednotlivých polí z prutů tvořících neobarokní ornament. Zábradlí je při podestě v patře částečně narušeno vyřezáním. Vstupní hala jižního křídla je o poznání prostornější. Je z ní možné pokračovat doleva do velkého sálu sahajícího až do západního křídla, do chodby vpravo, nebo pokračovat rovně na schodiště. Strop vynesený na fabionech je opatřen štukovými zrcadly s projmutými rohy vyplněnými štukovými terči. Překlady nad vstupy a oddělením dvou polí stropu jsou neseny konzolami stejné podoby jako ve vstupní hale západního křídla. Asi ve výšce metru a půl od podlahy jsou stěny haly zdobeny průběžnou štukovou římsou. Podlahu haly pokrývá ornamentální geometrická dlažba z dlaždic různých pravoúhlých tvarů. Jednotlivé dlaždice jsou navíc zdobeny barevně kontrastní stylizovanou rostlinnou dekorací. Dlažba chodby vpravo je oproti tomu ze čtvercových šedých dlaždic zdobených velkoplošnou neobarokně secesní dekorací. Do chodby pokračuje průběžná římsa z chodby a jsou zde dochovány původní dveřní výplně. Dřevěné dveře mají šest polí, přičemž horní největší bylo původně vyplněno sklem zdobeným rytým florálním dekorem (zachováno u jedněch dveří). Zárubně přechází až na zeď a jsou tvořeny výraznou architektonickou historizující dekorací se stáčenými volutami. Velký sál v přízemí je v interiéru výrazně upraven v 90. letech (pro potřeby banky, později kasina). Podlahy a stropy jsou proto nové, změněna je i dispozice prostory a vstup do suterénu. Ten obsahuje několik místností se stájovými klenbami. Při nástupu na schodiště do patra je umístěn masivní neobarokní litinový stojan na květiny. Samotné schodiště je dvouramenné s podestami s dlažbou podobnou té v chodbě v přízemí. Zábradlí s rovnoběžnými horizontálními pruty je doplněno o stylizované včely (po dvou na každé straně schodiště, jedna na zábradlí při horní podestě). V patře je dochováno opět několik původních dveřních zárubní, podlaha nástupu na schodiště a štukové detaily na stropě. Chodba půdorysně odpovídající té v přízemí je změněna snížením stropu. Rovněž veškeré dveřní výplně jsou nové. Podlahy jsou pokryty koberci a linoleem, je však pravděpodobné, že jsou jinak dochovány v původním stavu. Nízký krov budovy je vaznicový se systémem stojatých stolic se vzpěrami. Stolice podpírají vaznice nesoucí na trámech položenou plochou střechu.