dům

Dům č. p. 161 leží jihozápadně od náměstí, na západní straně ulice Čechově. Jedná se o patrový řadový dům s podkrovním patrem, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: pomerančová, články bílé), na hloubkově orientované parcele, vloženou podélnou východní okapovou stranou ke komunikaci. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl. Střecha je mansardovo (na straně do ulice )-sedlová krytá frankfurtskými taškami. Nad hřeben střechy 1 komínové těleso, západním pultem střechy prostupuje komínové a východním pultem pultový vikýř. Dispozičně se jedná o hloubkový dvoutrakt - v přízemí s chodbou při pravém okraji. Uliční průčelí má tři osy. Fasáda je horizontálně členěna hladce omítaným širokým soklem, v přízemí pásovou rustikou, profilovanou kordonovou římsou, v patře průběžnou podokenní římsou. Fasáda vrcholí profilovanou korunní římsou. Vertikálně je fasáda členěna nárožní bosáží (v přízemí na levé straně bosáž chybí). V přízemí ve třetí ose zleva se nachází vstup ve špaletě zakončený trojlistovým obloukem a orámován jednoduchou šambránou. Nad vstupem samostatný světlík ve tvaru trojlistu (výplň dělena svislými příčlemi na 3 skelné tabulky). Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s jednoduchou klapačkou s čtyřmi kazetami ve tvaru do sebe zapadajících kosočtverců, oddělenými mezi sebou vodorovnými vlysy. V přízemí okna pravoúhlá, zdvojená, čtyřkřídlá, čtyřtabulková s poutcem, dovnitř otvíravá. V prvním patře pravoúhlá, zdvojená, čtyřkřídlá, čtyřtabulková s poutcem, dovnitř otvíravá, orámována profilovanou šambránou s páskou při vnější okraji. Ozdobena přímou suprafenestrou na konzolkách (ve tvaru stlačené voluty, uprostřed zářezy odvozující z triglyfu s akantem), vrcholící tvarem dvou naproti sobě daných mořských vln s rozetkami, střed zaujímá mušle s akantem. Plochu pod okny člení obdélná parapetní výplň.V podkroví okna obdélná, jednokřídlá, jednotabulková, dovnitř otvíravá, orámována profilovanou šambránou s páskou při vnější okraji a s podokenní římsou, která je nesena konzolkami se stlačenou volutou, uprostřed zářezy odvozující z triglyfu.