zámek

Zámek je zděná omítnutá budova lichoběžníkového půdorysu, doplněná v obou nárožích o patro vyššími věžemi téměř čtvercového půdorysu, situovanými na koso. Zasazená je do terénu, takže zatímco na západě je třípodlažní (věže čtyřpodlažní), na protější straně je pouze přízemní. Západní průčelí vlastního křídla je v horních dvou podlažích devatenáctiosé, v suterénu je os výrazně méně. Jeho horní část je opatřena kvádrovou bosáží, dolejšek je hladký. V ose deváté od severu je situován vstup, v osách osmé, jedenácté, dvanácté, čtrnácté a šestnácté od severu drobné obdélné okno. Přízemí člení rovněž kvádrová bosáž, avšak na rozdíl od dolní plastické je zde pouze naznačena v omítce. Ve všech osách jsou obdélná okna v šambráně, tvořené imitací kvádrů. Stěna prvního patra je členěna střídáním hladké a hrubé omítky, pod okny je obdélná diamantová bosa. Okenní šambrány mají hlavní klenák, nad okny je rovná profilovaná římsa. U jižní věže je v prvním patře ještě drobné okénko s obdobnou šambránou jako u velkých oken. Profilovanou hlavní římsu nesou volutovité konzoly. Pětiosé nárožní věže mají členění stěn stejné jako hlavní křídlo (vyšší patro opakuje provedení prvního patra). Suterén je bez omítky. Okna ve vyšších podlažích mají stejné šambrány jako v hlavní části. V přízemí je doplňuje rovná profilovaná nadokenní římsa, v prvním a druhém patře střídavě trojúhelný a segmentový fronton. V obou patrech jsou typy frontonů v jednotlivých osách vzájemně prohozené. V severní věži jsou výplně okenních otvorů rozdělené do osmi tabulek, otvory v osách přízemí první, třetí a páté od severu jsou zazděné. Čtyřosé severovýchodní průčelí severní věže je provedené podobně jako na stěně, navazující na hlavní křídlo zámku. Je však pouze dvoupodlažní, s vysokým soklem. Okna mají jednodušší šambrány a frontony u všech čtyř os jsou stejné – v dolním podlaží segmentové, v horním trojúhelné. U jižní věže je čtyřosá stěna jednodušší, hladce omítnutá. Člení ji průběžná plochá parapetní římsa, profilovaná římsa mezipatrová a nad ní ještě římsa plochá. V osách jsou stejná okna jako na členěné fasádě, avšak šambrána je prostší. Obdobně jsou provedené i pětiosé strany do nádvoří, přičemž k severnímu úseku se připojuje objekt bývalé zimní zahrady. Východní průčelí hlavního křídla člení pilastry, oddělující jednotlivé osy, diamantové bosy pod okny horního podlaží a pás kladí, rozdělený nad pilastry triglyfy. Nízké dolní podlaží osvětlují menší okna v šambráně s ušima, výše jsou okna podobného typu jako na protější straně. Zde je však bohatší šambrána s ušima s kapkou a nad okny rozeklaný trojúhelný fronton. Výrazným prvkem je vstup do zámku, přístupný po mostku. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce člení tři obdélné výplně nad sebou. Na obou křídlech je madlo, obklopené bohatými ornamenty, podobné kování doplňuje zdobnou kliku na pravém křídle. Portál má stojky s širšími patkami a ušima s kapkou, nad překladem je nadsvětlík, rozdělený do čtyř tabulek (je o něco užší, než dveře). Orámování dveří i nadsvětlíků má profilovaný okraj, nahoře je ještě rozeklaný segmentový fronton. Hlavní křídlo zámku má sedlovou střechu, nárožní věže stanovou. Ve střechách jsou rozmístěna volská oka.