zámek

Jde o patrovou zděnou a omítnutou stavbu členitého, symetricky utvářeného půdorysu. Jihovýchodní průčelí tvoří střední křídlo, z něhož vystupuje rizalit a boční křídla. Střední křídlo má ve středu jihovýchodní fasády rizalit. V přízemí se nachází rozměrný vstupní otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku. V otvoru jsou novodobé dřevěné dvoukřídlé dveře, převážně prosklené. Lemuje je tenká šambrána, až na dolní část otvoru. Před vstup je předložen portikus, nesený na každé straně pilířem se sloupky, jejichž hlavice zdobí květy. Na všech třech stranách portiku je vysoký otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku lemovaného šambránou. Na přední stěně jsou nad obloukem dva vpadlé kruhové otvory. Portikus nese obdélný balkón s kamenným zábradlím, v němž se uplatňují novogotické motivy kružeb – čtyřlisty a plaménky. Zábradlí zakončuje profilovaný parapet. V prvním patře rizalitu jsou tři otvory. Uprostřed jsou převážně prosklené dvoukřídlé dřevěné dveře na balkón a po obou jejich stranách je dvojité dřevěné jednokřídlé okno, jehož vnější křídlo je v líci. Vnější i vnitřní křídlo člení dvě vodorovné příčle. Kolem otvorů je šambrána, nahoře je ještě společná profilovaná římsa stupňovitého tvaru. Rizalit vrcholí strmým trojúhelným štítem, z větší části opatřeným ozdobně provedeným svislým bedněním. Bednění chybí pouze ve středu dolní partie, kde jsou vedle sebe tři okna ve špaletě. Prostřední je dvoukřídlé, nahoře zakončené do tvaru sedlového portálu, úzká boční jsou jednokřídlá obdélná. Všechna křídla oken člení dvě vodorovné příčle. V bočních stěnách rizalitu je v přízemí i prvním patře stejný okenní otvor jako jsou po stranách dveří na balkón ve střední stěně. V přízemí je novodobá nedělená výplň, v patře výplň členěná dvěma vodorovnými příčlemi. Rizalit má sedlovou střechu, krytou taškami. Po obou stranách rizalitu je dvouosý úsek se stejnými okny v přízemí i patře. Jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci. Křídla rozdělují dvě vodorovné příčle. Nad okny je rovná profilovaná římsa, pokračující kolmo dolů a zde pak vodorovně vnějším směrem. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa, přecházející i na boční strany. Severovýchodní průčelí středního křídla je v přízemí dvouosé, v patře tříosé. Pravá osa je situována u napojení bočního křídla, v patře je navíc okno vlevo od pravé osy. Všechna okna jsou stejná jako na jihovýchodní straně, včetně šambrány – až na okna patra v osách první a druhé zprava, kde šambrána chybí. Protější strana je čtyřosá, opět se stejnými okny i šambránami. V přízemí je dnes v ose první a druhé zprava pouze nadokenní římsa. Střední křídlo má valbovou střechu, krytou taškami. Ve střeše jsou zasazeny vikýře se sedlovou střechou, jejichž provedení je jednodušší obdobou štítu rizalitu. Po jednom vikýři je na obou stranách vedle rizalitu a také na bočních částech střechy. Boční úseky zámku jsou dvoudílné. U středního křídla je příčně situovaná část a na ni navazuje vnějším směrem opět kolmo umístěná část. Po obou stranách středního křídla je tak součástí jihovýchodního průčelí trojosý úsek se stejnými okny jako u středního křídla. Vpravo od něj jsou stejná okna včetně nadokenních říms jako u středního křídla, pouze otvor v pravé ose přízemí je zazděný. Nahoře se zvedá trojúhelný štít, krytý zdobným svislým bedněním. Ve štítu je sdružené okno s vyšším středním oknem a nižšími a užšími bočními okny. V úseku vlevo od středního křídla je zazděné okno ve střední ose patra a okna v obou podlažích mají nadokenní římsu společnou. Boční stěny jsou jednoosé, se stejnými okny a nadokenní římsou jako ve středním křídle. Navazující podélné části jsou výrazně ustupující. V šestiosé levé části jsou ve všech oknech přízemí i patra stejná okna, včetně nadokenní římsy, jako na středním křídle. V sedmiosé pravé části je otvor v ose třetí zleva v patře zazděný, ve zbývajících osách patra jsou opět stejná okna – odchylka je pouze v nadokenní římse, která je až na krajní osy společná. V přízemí je ve střední ose vstup – dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, po obou jejich stranách je úzké jednokřídlé okno. Nadokenní římsu mají tyto tři osy společnou. Ve zbývajících osách jsou stejná okna, včetně nadokenní římsy, jako ve středním křídle. Jednoosá severovýchodní a jihozápadní strana má v obou podlažích opět stejná okna i s římsou, zakončuje je trojúhelný štít. Jeho provedení je stejné jako u částí, napojujících se na střední křídlo na jihovýchodní straně. Severozápadní průčelí bočního křídla jihovýchodně od středního je v patře devítiosé, v přízemí chybí otvory v osách druhé a třetí zprava. V pravé ose přízemí je vstup, ve zbývajících osách obou podlaží jsou okenní otvory. V přízemí je v ose první, druhé, třetí a páté zprava dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoukřídlou horní částí. V osách čtvrté a šesté zleva je jednokřídlé okno, provedené jako šířková polovina výše popsaných oken. Nad okny je obdobná profilovaná římsa jako na protější straně. Zde probíhá po celé šíři průčelí a mezi osami třetí a čtvrtou zleva a vpravo od osy šesté zleva je dolů zalomená. Stejně je tomu tak i v prvním patře. Okna v osách čtvrté až šesté zleva jsou stejná jako v přízemí, pouze u okna v ose čtvrté zleva je střední a dolní část otvoru zazděná. Okno v levé ose patra je dvoukřídlé dřevěné, s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Otvory v osách druhé a třetí zleva jsou zazděné, v ose sedmé zleva je stejné okno jako v krajní levé. V osách osmé a deváté zleva je otvor v dolní a střední části zazděný, nahoře je dvoudílná výplň. Vpravo následuje příčně orientovaná část, v jejíž severovýchodní stěně je zhruba v úrovni mezi podlažími umístěno u styku obou částí budovy obdélné, na šířku orientované okno. Členěné je jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi. Severozápadní strana je provedena shodně s protějším průčelím. Směrem doprava následuje část zámku na půdorysu tvaru písmene U, která se vlevo napojuje téměř v líci, vpravo ustupuje. V patře má svisle bedněnou verandu. Střední partie má v přízemí v ose druhé zleva široký vstup – dvoukřídlé dveře s plnou dolní částí a středem a hořejškem proskleným. Dole je obdélná, na výšku orientovaná výplň, zasklení člení na každém křídle dvě svislé a čtyři vodorovné příčle. V levé ose a osách třetí a čtvrté zleva jsou dvoukřídlá dřevěná okna s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Nad všemi osami je společná římsa. V bedněném patře jsou po celé šíři v líci rozmístěna okna, která jsou členěna stejně jako ta v přízemí. Okenní pás, tvořený devíti okny, je rozdělený dřevěným sloupkem mezi okny třetím a čtvrtým, pátým a šestým a sedmým a osmým zleva. Předstupující část vlevo od středu má v jihozápadní stěně v levé ose vstup a v pravé okno. Patro je provedeno stejně jako střed – je zde šest oken, jejichž dvojice jsou odděleny sloupky. V přízemí severozápadní stěny je okenní otvor, který je zazděný až na dvoukřídlý hořejšek. Nad oknem je římsa. Patro je provedeno obdobně, jsou zde čtyři stejná okna vedle sebe, sloupky chybí. Méně předstupující část vpravo od středu má přízemí severovýchodní stěny bez otvorů, v patře jsou dvě okna vedle sebe, bez sloupků. Tak je tomu i v severozápadní stěně, kde jsou okna tři. V přízemí je dvoukřídlé okno s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi a s nadokenní římsou. Vpravo navazuje druhá příčná část, která má boční stěny bez otvorů. Severozápadní průčelí je čtyřosé, s okenními otvory, nad nimiž je společná římsa. V přízemí jsou otvory zazděné, pouze v horní části je nedělené okénko. V patře jsou dvoukřídlá dřevěná okna s dvoudílnou horní částí. Nad stěnou se zvedá štít stejného provedení jako na protější straně. Severozápadní průčelí vpravo zakončuje šestiosá část budovy se stejnými nadokenními římsami jako na jihovýchodě. V ose druhé zleva je vstup s dřevěným, ozdobně provedeným zádveřím se sedlovou stříškou. Zbývající osy přízemí i patra vyplňují okenní otvory. V přízemí je otvor v ose čtvrté zleva zazděný, v ostatních jsou stejná okna jako na protější straně. Takové okno je i v pravé krajní ose patra, jinak jsou zde okna s oddělenou dvoudílnou horní částí a křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Až na část s portikem, kde je valbová střecha, má zámek střechy sedlové, kryté taškami. Ve střechách jsou zasazeny podobné vikýře jako u středního křídla.