kostel sv. Apolináře

Orientovaný jednolodní kostel je zděná omítnutá stavba s obdélnou lodí a stejně vysokým, avšak užším obdélným presbytářem. K severnímu průčelí presbytáře a částečně i lodi se napojuje obdélná předsíň. Jednoosé západní průčelí chrání v dolní části sokl, který až na sakristii obíhá celou stavbu. Osu vymezují po obou stranách bosované lizény, stejné jsou i u obou nároží. Obdélný vstup, přístupný po dvou kamenných schodech, lemuje profilovaný portál s nečleněnými širšími patkami. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce člení na obou křídlech tři výplně nad sebou, přičemž střední je vyšší než horní a dolní. Nad vstupem je okno ve špaletě, nahoře zakončené do půlkruhového oblouku. Po stranách a nahoře ho lemuje profilovaná šambrána, dole parapetní římsa. Okno rozdělují tři vodorovné a jedna svislá příčle, horní oblouk je členěný třemi příčlemi do sluncovitého tvaru. Stěnu zakončuje prosté kladí, nad lizénami se zalamující a profilovaná hlavní římsa, rovněž se zalomením nad lizénami – takové zakončení mají i zbývající strany kostela. Trojosé jižní průčelí lodi rytmizují obdobné lizény jako na západě, u os druhé a třetí od západu je navíc ještě lizénový rám. Dřevěná okna, umístěná ve špaletě, jsou nahoře ukončena do půlkruhového oblouku. V ose první a druhé od západu jsou rozdělena dvěma silnějšími vodorovnými příčlemi a jednou svislou na čtyři pole. Každé z polí člení jedna svislá a tři vodorovné příčle, horní oblouk je rozdělený do sluncovitého tvaru. Orámování otvorů je obdobné jako na západě. V ose třetí zleva je stejné okno, avšak zde vyplněné vitráží. Na východě se na loď napojuje užší, stejně vysoký presbytář. Jeho jednoosá jižní fasáda je členěná lizénovým rámem, u nároží je bosovaná lizéna. Ve stěně presbytáře se nachází vstup, přístupný po kamenném stupni s profilovaným okrajem (podobně je zpracovaný i kamenný práh). Obdélné jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce jsou rozdělené do kříže, ve vzniklých polích je obdélná výplň. Otvor lemuje kamenný portál s profilovaným vnějším okrajem. Nad vstupem, avšak v pozici mírně vychýlené k východu, je stejné obdobné okno jako v osách lodi první a druhé od západu. Takové okno je i ve východní stěně presbytáře, kde chybí lizénový rám, ale jsou zde nárožní bosované lizény. Severní fasáda presbytáře má stejné členění jako jižní, okno chybí. Ke stěně je připojena vysoká obdélná sakristie, přesahující svojí částí až k východnímu konci lodi. Kromě otvorů je jejím jediným členícím prvkem profilovaná hlavní římsa. Ve východní stěně se nachází vstup v hluboké špaletě, nad ním – oddělený zděným překladem – nadsvětlík zabezpečený vnější mříží. Severní průčelí je prolomené oknem s profilovaným kamenným ostěním, opatřené je vnější mříží. Západní strana je bez otvoru. Sakristie má valbovou střechu, krytou plechovými šablonami. Severní průčelí lodi je stejné jako jeho protějšek pouze s tím rozdílem, že v západní ose není velké okno, ale pouze drobné termální okno s vnější mříží. Situované je v dolní části stěny. Loď má sedlovou střechu, presbytář valbovou, krytinou jsou bobrovky. Na západě je ve střeše zasazena poměrně mohutná hranolová věž, jejíž západní stěna je stejné šíře, jako střední osa lodi. Obdobné je také její členění. Nároží jsou opatřena bosovanými lizénami, přerušenými hladkým pásem, který nahoře a dole ohraničuje profilovaná římsička. Pod tímto pásem je v západní stěně kruhové okno ve špaletě, lemované profilovanou šambránou. Skleněnou výplň rozdělují tři vodorovné a tři svislé příčle. Nad hladkým pásem je velký, půlkruhově zakončený otvor zvonice. Má obdobnou šambránu jako okno lodi, vyplněný je dřevěnými, vodorovně kladenými lamelami. Tato výplň je rozdělena jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Nad oknem zvonice se nachází plastický kruh, snad imitující nebo nahrazující ciferník hodin. Zbývající strany věže jsou stejné jako západní, až na chybějící dolní okno. Věž má jehlancovou střechu s výrazným námětkem, krytou plechem. Ve vrcholu střechy je zasazena makovice s kovovým křížem. Ve střeše presbytáře se nachází polygonální oplechovaná zvonička s jehlancovou střechou s námětkem. Krytinou je plech. Ve vrcholu střechy je situována makovice s kovovým křížem.