pavilon chemického inženýrství České vysoké školy technické

Monumentální čtyřpatrový volně stojící objekt v základním schématu půdorysu do tvaru H se středním křídlem a dvěma kolmo navazujícími bočními křídly vymezujícími čestný dvůr, ze zadního západního průčelí středního křídla vybíhá další křídlo. Hmotu stavby člení mohutné věžovité narožní rizality a subtilní hranolové rizality uprostřed průčelí bočních křídel a vstupní rizalit uprostřed středního křídla, horizontálně jsou průčelí dělena kordonovými římsami na masivní bosovanou soklovou zónu zahrnující 2 podlaží, ustupující střední část v 2. patře rytmizovanou sledem pilastrů s římsovými hlavicemi a horní dvoupodlažní zónu. Okenní otvory jsou pravoúhlé, v 1. patře mimo rizality vsazené do vpadlin arkatury s půlkruhovými záklenky s profilovanými archivoltami. Okenní otvory jsou v 1. a 2. patře nasazeny na průběžných profilovaných parapetních římsách, v 3. a 4. patře se pod okny nachází jednotlivé úseky profilovaných parapetních říms. Střední rizality svírají nárožní pilastry s římsovými hlavicemi nesoucí trojúhelníkové frontony, druhý segmentově zvlněný fronton na spodní straně roztržený půlkruhově zaklenutým okenním otvorem se nachází níže v úrovni 2. patra. Vstupní rizalit uprostřed středního křídla je nad soklovou částí členěn vysokým pilastrovým řádem s pilastry s ionizujícími hlavicemi nesoucími římsové kladí, na němž je umístěna terasa. Průčelí nad terasou ukončující rizalit je prolomeno velikým segmentově zaklenutým okenním otvorem zasahujícím do segmentového štítu. V ose rizalitu je se nachází monumentální dvouetážový konvexně zvlněný portál. Půlkruhově zaklenutý vstup rámovaný profilovanou šambránou protnutou masivním klenákem je flankován dvojicemi sdružených pilastrů na patkách s oblouny ukončených římsovými hlavicemi nesoucími rozeklaný segmentově zvlněný fronton, do kterého je vložena rollwerková kartuš. Horní část portálu nad frontonem je prolomena pravoúhlým okenním otvorem flankovaným pilastry s římsovými hlavicemi nesoucími segmentový kovexně-konkávně zvlněný fronton s volutovými křídly, v tympanonu frontonu se nachází reliéfní heraldický lev. Silně vyložená profilovaná korunní římsa nese sedlové střechy a nad nárožními rizality zalamované jehlance završené dekorativními vázami. Nad vstupním rizalitem vyrůstá ze sedlové střechy středního křídla polygonální oplechovaná věžice krytá dvoustupňovou zvoncovitou střechou.