nájemní dům

Nárožní činžovní dům je situován ve významné urbanistické poloze na nároží Smetanovy a Cihlářské ulice. Jedná se o pětipodlažní, zděnou, podsklepenou stavbu, krytou sedlovými střechami, s helmicí na nárožním arkýři. Do budovy se vstupuje vchodem ze Smetanovy ulice, který je umístěn asymetricky, v pravé části průčelí. Nad vstupem je umístěn půlkruhový nadsvětlík. Fasáda do ulice Cihlářské je prolomena v šesti okenní osách a v jedné ose na rizalitu. V 1. a 2. NP je členěna jemnou bosáží. Ve 2. NP se při nároží nachází balkon s půlkruhově završeným vstupem, vynesený na krakorcích s geometrickou dekorací a kapkami. Balkon je opatřen dekorativním kovovým zábradlím. 3.-5. NP odděluje výrazná kordonová římsa. Fasádu člení pilastry, které jsou v horní části opatřeny dekorativním secesním ornamentem. Okna jsou ve 3. NP lemována šambránou a završena suprafenestrou s volutami. V dalších patrech jsou okna hladká, opatřená výraznými parapetními římsami. Fasáda do Smetanovy ulice je analogicky dekorativně pojednána jako průčelí do ulice Cihlářské. Fasáda je prolomena ve čtyřech osách a jedné na rizalitu. V Pravé části fasády se v každém patře vyjma přízemí nachází balkon s dekorativním zábradlím a půlkruhově završeným vstupem. Okenní výplně tvořeny dřevěnými kastlovými okny. Nároží domu je zvýrazněno rizalitem, nad nímž je vyzděna nízká atika s dekorativními vázami. Z nároží vystupuje výrazný, třípatrový arkýř, jehož spodní část dekorují motivy mušlí, festonů a ženských hlav.