zaniklá ves Dašovice

Lokalita zaniklé ohrazené středověké vsi Dašovice se nachází v mělkém údolí Z od hory Mařenka (kóta 711 m). Plocha vesnice má vřetenovitý tvar, jejíž osou je mírná terénní deprese původní, dnes občasné vodoteče. Útvar je vytvořen dvojicí příkopů a hrázek na jejich vnitřní straně. Po stranách byly relikty vesnických usedlostí. Středověký komplex tvrze a opevněné vesnice nepatří k nejobvyklejším jevům a zasloužil by si nejméně důkladné zaměření a zjišťovací průzkum. Chráněná plocha lokality je 70265 m2. V první polovině 80. let 20. století došlo na ploše zaniklé vesnice k hospodářské těžbě dřeva, při které byla lokalita vážně narušena. Původně viditelné obrysy usedlostí byly při této činnosti značně narušeny a vytrháváním pařezů byl celý terén devastován. Dašovice se z přítmí věků noří až s otevřením zemských desek. V r. 1353 patřila polovina vsi Heraltovi z Heraltic a tato polovina je majetkově dlouho sledovatelná. O druhé půli pojednává asi až zápis z r. 1386, jímž Eva, manželka jistého Václava, zastavuje své věno na Dašovicích a Předíně brněnskému židu Šavlovi (Chavlinovi). U této části byla patrně tvrz, neboť Vilém Roman z Myslejovic, který od r. 1390 zboží zceloval, se od r. 1406 po Dašovicích také psal. Před r. 1415 je získal Jošt Hecht z Rosic, jenž sídlil jinde, a to byl asi důvod pro opuštění tvrze. Ani Myslejovičtí, jimž nějaký díl zůstal, v Dašovicích už nebydleli. V r. 1466 byla pustá také vesnice, kterou tehdy od krále Jiřího získal Oldřich z Miličína.