kamenný kříž

Na spojnici několika komunikací v osadě Housko je mezi trojicí vzrostlých stromů umístěný kamenný kříž. Na vysoké hranolové základně s vrchní oblounovou hranou vyrůstá kvadratický podstavec. Ten je z načervenalého pískovce s hladkými stranami zvýrazněnými pouze rytou linkou vedenou po obvodu jednotlivých stran. Na čelní straně rytý český majuskulní nápis. KLANIME SE TOBĚ/ O PANE JEZISSY/ KRISTE / A DOBROŘECZIME / TOBĚ NEBT SKRZ / SWATY / KŘIŽ TWUJ SWĚT / JSI WYKAUPIL / LETA PANĚ 1806. Podstavec je zakončen vyloženou profilovanou římsou s oblounem. Na ní dosedá vlastní kříž s rozšířeným kanelovým kvadratickým dříkem. Tělo Kristovo je mírně prověšeno, hlava se sklání k pravému rameni. Ve vrcholu kříže je umístěna nápisová blanka INRI.