kostel Narození sv. Jana Křtitele s márnicí

Areál kostela se nachází v střední části rozlehlé horské obce, ve svahu nad hlavní silnicí (č. 319) procházející obcí a vedoucí z Rokytnice v Orlických horách do Rychnova nad Kněžnou. Hranice areálu kostela, stojícího uprostřed hřbitova, jsou dány průběhem zděné ohradní zdi obíhající kolem hřbitova. Součástí areálu jsou kostel Narození sv. Jana Křtitele, objekt někdejší márnice a zděná ohradní zeď se vstupními branami. Přibližně orientovaná stavba kostela je situována uprostřed areálu. Jižně od kostela stojí objekt márnice, začleněný do ohradní zdi. Hlavní vstupní brána je komponována na osu hlavního západního průčelí, je jí předloženo vně areálu schodišťové rameno. Další vstup s brankou je prolomen v severozápadním úseku ohradní zdi. V jižním úseku ohradní zdi, východně od márnice, je průchod s brankou nasměrovaný k přiléhající farní budově. Ve svahu podél krátké asfaltové cesty odbočující z hlavní silnice od Rokytnice k Rychnovu a vedené k areálu kostela je umístěna socha Panny Marie Karlovské s přístupovým kamenným schodištěm (rč. 2376) a o něco výše, již bezprostředně pod ohradní zdí areálu kostela socha Krucifixu. Již zmíněný areál farní budovy se zahradou (rč. 2375) přiléhá k areálu kostela z jižní strany.