socha sv. Václava na podstavě

Pískovcová socha sv. Václava stojí při hlavní průjezdní komunikaci ve východní části osady. Dílo je ohrazeno jednoduchým dřevěným plaňkovým plotem zpevněným v rozích a po stranách vstupní branky kamennými v horní části kónicky zakončenými pilířky. Z jižní strany je vlivem svažitého terénu plot podezděn jemně opracovanými pískovcovými kvádry. V bezprostředním prostoru skulptury jsou silně vzrostlé tůje. Materiálem je světlý pískovec se zřetelnými pozůstatky polychromie. Plastika orientována k severovýchodu. Základ celého díla tvoří 1 stupeň (s rozměry 181 x 151 cm) složený ze čtyř stejných kamenných bloků, výška nad terénem 20 cm. Obdélný sokl (s rozměry 115 x 58 a výškou 57 cm) z přední i zadní strany konvexní je zdoben zrcadly s vykrojenými rohy, vnitřní plochy zrcadel hrubě opracované. Sokl ukončuje jemná profilovaná římsa s oblounem. Na sokl nasedá podstavec (o rozměrech 75 x 50 a výšky 75 cm) z přední i zadní části konvexní a po stranách s volutovými křídly. Čelně na podstavci reliéf znázorňující zavraždění sv. Václava v obdélném rámování lištou, v dolní i horní části s uchy. Nad reliéfem vročení “1762”, pod reliéfem nápis: “Obnoveno 1900.” V horní části podstavce po celém obvodu probíhá ozdobný pruh s ozdobami ve tvaru svislých krátkých čar. Nad pruhem palmeta. Zadní strana soklu nese v obdobném rámování jako ze předu reliéf vtesaný nápis provedený v kapitále s chronogramem. Text nápisu: “TAK TOHO LETA / OBEC AVJEZD / ECKA ZA OCHRANV / ZADA TEBE O / SVATY VACL / AWE O SWATY WAC / LAVE TETO OBY / WATELE”. Poslední řádek pod rámováním. Podstavec je zakončen hlavicí (s výškou 34 cm) s profilovanou římsou v přední části vzhůru konvexní, nad římsou kovový držák svítilny. Nad římsou dvoustupňovitý soklík (s výškou 33 cm) sledující tvar podstavce. Po stranách soklíku bývaly sošky andílků. Dnes chybí. Na soklíku stojící socha sv. Václava v životní velikosti (cca 180 cm), která má svůj vlastní plintus. Světec zobrazen jako muž s dlouhými vlasy a vousy, v pravém kontrapostu, v brnění, s přehozeným pláštěm sepjatým na prsou přezkou a s knížecí čapkou na hlavě. V pravé ruce drží korouhev, levá přidržuje štít s orlicí. Popis andílků podle původního evidenčního listu - andílek po levé straně: klečí na levé noze, pravá pokrčena, tělo ukloněno na pravou stranu, ruce sepjaty k modlitbě; - andílek po pravé straně: klečící na pravé noze, levá pokrčena, pravá pokrčena na hrudi a levá drží rozevlátý šat, oba andílci s křidélky.