kříž

Na širokém trojitém přízemním stupni stojí kvadratický sokl, který nese čtyřboký dřík, dekorovaný na čelní straně párem volut u paty a vrcholku a třemi nikami s reliéfy Panny Marie Bolestné, sv. Máří Magdalény a sv. Františka Serafínského. Mezi spodním párem volut reliéf mušle. Mohutná profilovaná hlavice, vybíhající uprostřed do dvou volut, mezi nimiž visí vinný hrozen a na nichž spočívá postava beránka. Na nárožích hlavice v místech akroterií jsou umístěny dvě okřídlené andělské hlavičky. Vrcholoví kříž je pískovcový, opatřený korpusem Krista a tradiční zkratkou INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum) na horním rameni nad mučedníkovou hlavou. Na čelní straně soklu tušíme nepatrné pozůstatky červeně polychromovaného frakturního nápisu (v. p. 3,5 cm): [---] umuče[---] / [.]a[---] Gezjssy [---] / [---] Frant[---]. Na základě porovnání s pracemi Ignáce Martince ze Sestroňovic, lze tomuto krucifixu s velkou pravděpodobností přisoudit jeho autorství. Méně již Janu Zemanovi ze Žernova.