poklona sv. Rozálie

Poklona se nachází na jižním okraji obce u hlavní silnice nedaleko železniční stanice. Stavba pozdně barokních tvarů obdélného půdorysu, jejíž sokl před mnoha léty zmizel pod navezenou zeminou tak, že nemohl být ani opraven a poklona tím nabyla poněkud neproporční vzhled. Nároží jsou zvýrazněna pilastry s vyloženou římsovou hlavicí nesoucí kladí, na němž spočívá bohatě profilovaná podstřešní římsa. Nárožní pilastry byly podle starší fotodokumentace členěny pravoúhlými rytými rámy, při pozdějších opravách však byl tento zdobný detail odstraněn, takže dnes je dřík pilastrů hladký. Průčelí stavby je prolomeno nikou se segmentovým záklenkem a je završeno trojúhelníkovým probíraným štítem, na němž se tyčí dvouramenný kovaný kříž. V nice je polychromovaný pískovcový reliéf se světicí, klečící v nábožném rozjímání v jeskyni. Oděna je v modrém kajícnickém rouchu a na hlavě s rozpuštěnými vlasy má věnec z bílých růží. Stavebně příbuzná s poklonou sv. Antonína Paduánského u cesty do Bořetic.