socha sv. Anny s ohrazením

Sloup se sousoším sv. Anny, sv. Václava, sv. Jana Křtitele a dvou andílků v kamenném ohrazení je situován v horní části osady Podhorní Újezd, při komunikaci, za stodolou čp. 70. Materiálem je světlý pískovec. Dílo je orientováno k J - straně a je ohrazeno kamennou balustrádou (o rozměrech 286 x 230 cm) s plnými výplněmi. Balustráda spočívá na kamenném soklu v horní části okoseném. Spodní část balustrády je rozšířena a zakončena rovněž okosením. V rozích balustrády předsazené pilířky (s rozměry 49 x 57 cm, vysoké 81 cm). Balustráda kryta širší římsou s jednodušší profilací, z čelní strany zdobena reliéfními motivy v podobě rokajů, sloupky zdobeny obdobně (přední dva z obou zevních stran, levý zadní z leva). Boční strany kamenných výplní nesou obdélná zrcadla s vykrojenými rohy s vtesaným orámováním. Vnitřek ohrazení je vydlážděn kamennými dlaždicemi. Základnu skulptury tvoří dva kamenné stupně, spodní s rozměry 188 x 110 cm a výškou 20 cm a vrchní, z přední strany se seříznutými hranami, vysoký 27 cm, hloubka 80 cm. Na stupních spočívá sokl v podobě široce rozevřeného “U”, z přední strany konkávně vybraný, ze zadní konvexně vystupující v trojboký polygon. Čelní strana nese v reliéfně provedeném rokajovém rámování vtesaný frakturní nápis. Text nápisu: “Tato S(vatá) staue Postave / na gest Pro čest a chvalu / Boži a náklad(em) a prac / e me art Bened(ikta) str / nada kamenika zdegsi / ho”. Po stranách soklu menší soklíky (vysoké 30 cm), na kterých dříve bývaly sochy sv. Václava (vlevo) a sv. Jana Křtitele (vpravo), v současné době chybí. Sokl ukončen ustupujícím oblounem. Na soklu hranolovitý podstavec, vysoký 87 cm, z jehož bočních stěn úhlopříčně dopředu vystupují 2 členěná a zdobená (boltec, rokaj, palmeta) volutová křídla. Čelně v rokajové kartuši reliéfní výjev Sv. rodiny s námětem Sv. rodiny jako Trojice pozemské ve vztahu k Trojici nebeské. Na nebesích Bůh Otec a holubice Ducha svatého, pod nimi sv. Josef (vlevo) a Panna Maria (vpravo), uprostřed malý Kristus. Pod reliéfem, opět v rokajové kartuši vtesaný nápis provedený ve fraktuře. Text nápisu: “Swata Anno Babo Krista / Tys nasse patronka gista / Chran nas MorV GLaDV / Wogny / a vypros Czasy Pokogny”, chronogram 1770. Na zadní straně podstavce v zrcadle reliéf sv. Bernarda Tolomeie, zobrazen s knihou a žebříkem vedoucím do nebe, nad ním chýše s ležící postavou, pod reliéfem nápis: “S(VATY) BERN / ARDVS.” Na podstavci hlavice tvořená římsou a soklíkem s reliéfní a rokajovou výzdobou, celková výška hlavice 60 cm. Římsa, mohutná, s bohatou profilací - pásek, obloun, sima, pásek, sima, pásek, ve střední části konvexně vzdutou s dvěma dovnitř zatočenými volutkami. Čelně na římse v rokajové kartuši s boltcem a palmetou reliéfní vročení “1769”, pod ním monogram P. Marie, mezi volutkami palmeta. Soklík po stranách zdoben rokajovitými volutkami a čelně reliéfem sv. Anny s Pannou Mariíí, která drží na prsou malého Krista. Po stranách soklíku bývali klečící andílci opírající se vždy vnější rukou o erb s nápisem “JEZU / MARIA / JOSEP” a vnitřní o soklík. Sošky chybí. Na soklíku socha sv. Anny v životní velikosti (cca 175 cm) s vlastním plintem. Světice zobrazena jako důstojná žena ve splývavém dlouhém hábitu s rouškou na hlavě, oběma rukama drží na prsou rozevřenou knihu. Hledí před sebe. Popis chybějících soch sv. Václava a sv. Jana Křtitele (?) dle původního evidenčního listu - sv. Václav zobrazen v pravém kontrpostu, hledící vlevo před sebe, odděn ve zdobném úboru se suknicí, s knížecí korunou na hlavě, v pravé ruce drží ratiště praporce, levou se opírá o štít s orlicí. Sv. Jan Křtitel, shlíží vlevo dolů, v pravém kontrapostu, oblečen v bederní roušce přehozené přes levé rameno, pravá ruka spočívá na břiše a přidržuje odděv, levá paže uražena, dlaň s roztaženými prsty na prsou.