socha sv. Aloise

V obci na návsi pod školou na travnaté ploše parku stojí socha sv. Aloise. Na obdélné podnoži je umístěn čtyřboký odstupňovaný podstavec sochy, tvořený základnou s profilovanou spodní částí, dříkem a vyloženou profilovanou římsovou deskou. Dřík má vydutou spodní část tvaru oblonu s navazující rovnou římsou, po stranách stěny zdobeny hladkými obdélnými rytými rámy s ujmutou horní středovou částí, pouze na čelní straně se v ozdobném rámu nachází relief ze života sv. Jiljí, sedícího s otevřenou knihou v modlitbách s ležící laní u nohy; světec je oděn v řeholnické roucho se svatozáří kolem hlavy, v pozadí oblaka, z nichž se vynořuje kříž (dříve zde byl čitelný nápis: S. AGIDIVS). Nad římsou podstavce, na čelní straně obdélného plintu, dochován nápis v novověké kapitále: S. ALOVSIVS. Světec je ztvárněn v životní velikosti v kontrapostu s pokrčeným pravým kolenem, oděn v jezuitské sutaně s bohatou vertikálně tvarovanou draperií. V levé ruce drží kříž, položený diagonálně na prsou, pravicí přidržuje spodí konec břevna. Hlavu s mladou tváří a kučeravými vlasy, ozářenou paprsčitou svatozáří, mírně sklání ke kříži.