měšťanský dům

Dům je umístěn na nároží a zakončuje souvislou řadu objektů v horní rozšířené části Náměstí Republiky u kostela sv. Jáchyma. Má dvě nadzemní podlaží a do náměstí je orientovaný okapovou stranou. Střecha domu je sedlová krytá falcovaným plechem. Hlavní průčelí domu je prolomeno čtyřmi pravidelnými osami sdružených oken. Celá hlavní fasáda je pojednána v pozdně barokním tvarosloví. V tomto stylu byla upravena po požáru roku 1782. Dílčí úpravy pak byly provedeny také po dalším ničivém požáru města roku 1873. Ve druhé ose zleva je umístěn hlavní vstup do objektu. Ten je orámován barokním ostěním s klenákem uprostřed nadpraží a typickými uchy s kapkami. Podobnou avšak částečně zjednodušenou profilaci mají i šambrány okenních otvorů v přízemí a patře. Fasáda je dále doplněna nárožní bosáží a bosáží dělící hlavní průčelí v polovině. Bohatě profilovaná je i kordónová a korunní římsa. Boční průčelí je tvořeno šesti nepravidelnými okenními osami v úrovni 2. NP, v pravém horním rohu jsou dva okenní otvory zazděné, stejně tak jako v úrovni 1. NP. ty jsou opatřeny barokním ostěním s uchy. Dům má zachovanou původní renesanční dispozici charakteristickou pro výstavu druhé třetiny 16. století.