kostel sv. Mikuláše s ohrazením

Areál kostela sv. Mikuláše se nachází ve střední části horské obce, při hlavní silniční komunikaci procházející obcí. Je situován na volném prostranství, tvořícím přirozené centrum horské obce. Kostel tvoří její výraznou architektonickou i pohledovou dominantu. Areál je tvořen kostelem sv. Mikuláše, objektem márnice a zděnou ohradní zdí. Orientovaná stavba kostela stojí ve středu nevelkého areálu, jehož hranice je dána průběhem ohradní zdi vymezující zároveň dosud využívaný hřbitov, kterým je kostel obklopen. Márnice se nachází za presbytářem a je vložena do průběhu východního úseku ohradní zdi. Hlavní vstupní brána je prolomena v západním úseku ohradní zdi, je komponována na osu hlavního průčelí. Boční vstup do areálu je veden ze severní strany, ve směru od fary. Vně areálu stojí poblíž hlavní brány památkově nechráněné sousoší Kalvárie. Severně za silnicí, nedaleko od kostela, se nachází roubený objekt někdejší fary (rč. 2275).