hamr

Hamr se nachází na samotě za vsí. Prostor hamru zachován ve zděném přízemí roubené patrové usedlosti a přísluší k němu vyvýšeně položené koryto náhonu a dlouhý kanál odvádějící vodu zpět do řeky. Objekt hamru je vestavěn zčásti do svahu. Materiálem stavby je kámen a dřevo, zčásti omítnuto. Jednoduchá stavba obdélného půdorysu na vysoké kamenné podezdívce, která zároveň tvoří přízemí se zařízením hamru. Na ní patro ze šalovaných prken s prken. štíty v obou průčelích. Střecha polovalbová, střešní krytina - vláknocementové šablony, imitace břidlice. Do podkroví vestavěny 2 dvojice vikýřů s polovalbovými střechami. Přízemí 2+2 okenní osy, patro okna malá, obdélníková - 3+2 okenní osy. Okna nová, šestitabulková, zdvojená, s novodobými mřížemi uchycenými do rámu okna. Vchod ve středové příčné ose stavby. Zadní stěna pravděpodobně nově vyzděná, svisle bedněná. Zbývající tři stěny roubené. Ke štítovému průčelí hamru přiléhá přízemní přístavba s nízkou pultovou střechou na kamenné podezdívce. Fasády přístavby svisle bedněné. V hamru jsou dosud zachovány zbytky technologického vybavení. Svah, ve kterém je hamr částečně vestavěn, byl využit k vedení náhonu k lednici s jediným vodním kolem na svrchní vodu. Lednice byla přístupná jen z vnitřku hamru.