nadační dům Nathana Meissnera

Bývalý nadační dům Nathana Meissnera se nachází v bývalém židovském ghettu v MPZ Třešť na západní straně Nádražní ulice ve směru na Batelov. Řadový trojpodlažní objekt téměř obdélného půdorysu se čtyřosou uliční fasádou je krytý sedlovou střechou. Asymetrické uliční průčelí je členěno profilovanými kordonovými římsami a lizénami. Sokl budovy je tvořen kamennými deskami vyskládanými v řadě za sebou. V přízemí první osy je prolomen vjezd s kamenným ostěním ve formě pilířů s krychlovými hlavicemi a se záklenkem ve tvaru stlačeného oblouku. Vjezd uzavírají dřevěná vrata trámové konstrukce zavěšené na pantech. Ve třetí ose byl dodatečně (v 90. letech 20. století) prolomen vstup s vodorovným překladem a jednoduchými dveřmi, k němuž vedly dnes již nedochované kamenné schody. Okna prvního a druhého podlaží jsou obdélná, špaletová, členěná do tvaru T. Třetí nižší podlaží člení menší šestitabulková okna lícující s průčelím, s lištovými šambránami, spočívající na podokenních římsách a do výše dvou třetin ohrazena dekorativní kovovou mříží. Bohatě profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu s pálenou krytinou. Zadní průčelí je hladké, jednoduché, též čtyřosé se čtvrtou osou v ustupující části objektu. V přízemí v délce prvních tří okenních os je vybudována galerie otevírající se do prostoru dvora třemi arkádami sklenutými na pilířích s krychlovými hlavicemi a spočívajícími na hranolových podstavcích. V přízemí je prolomena trojice oken a vstup z chodby do loubí s vodorovným překladem. Galerie tvoří podnož pro terasu prvního patra ohrazenou subtilním dekorativním kovovým zábradlím. První patro je prolomeno třemi špaletovými obdélnými okny tvaru T a vstupem na terasu. Druhé patro je prolomeno třemi menšími okny. Celé dvorní průčelí je navíc členěno několika různě velkými zaslepenými otvory. Ustupující část je prolomena po jednom špaletovém okně, v prvním patře tvaru T, v druhém patře menším tvaru I. Hlavní vstup do objektu je umožněn průjezdem, který je zaklenut čtyřmi plackovými klenbami oddělenými pasy. Průjezd je uzavřen vraty pouze do ulice, směrem do dvora je otevřený a rozšířený o novodobý provizorní přístřešek. Z průjezdu je přístupný prostor malého sklepa zaklenutého valenou klenbou. Druhý vstup vede na schodiště do patra. Třetí vstup vedoucí do uliční části přízemí je nyní zazděn a nahrazen dvoudílným oknem. Dvorní část přízemí je nyní přístupná dveřmi pod arkádami, uliční část pak dveřmi z hlavního průčelí. Všechny prostory v přízemí (předsíň, chodba, komora a čtyři místnosti) jsou zaklenuty plackovými klenbami oddělenými pasy. Klenby i pasy jsou převážně zdobeny zrcadly či štukovými ornamenty. Ve střední části jsou patrné pozůstatky po černé kuchyni. V prvním patře jsou zaklenuty prostory pouze směrem do dvora, ostatní prostory jsou plochostropé s fabiony. Hlavní centrální místnost směrem do ulice (tzv. parádní pokoj) je navíc zdobena barevnou výmalbou. Druhé patro je celé plochostropé. Krov je tvořen stojatou stolicí.