bývalá tvrz

Budova bývalé tvrze čp. 1 stojí na návsi a spolu s pivovarem, kostelem sv. Jiří, hospodářským dvorem čp. 59 tvoří jádro obce. Jedná se o volně stojící srostlici dvou zděných patrových omítaných objektů se sedlovými polovalbovými střechami s vikýři typu volské oko a pokrytými keramickými pálenými taškami bobrovkami. Dvě části objektu nad obdélnými půdorysy jsou vzájemně propojené v nároží a rovnoběžné podélnými osami orientovanými ve směru S-J. Obě budovy jsou patrové, využívající terénní nerovnosti tím, že jejich jižní průčelí jsou vsazena do svahu, a samostatně přístupné jako přízemní budovy (vchody do patra). V celé budově jsou vsazeny novodobé typové výplně. Fasády hladké, členěné pouze korunními římsami s maltovým profilem a orámováním otvorů v nátěru fasády. Jižní starší část je patrový objekt nad obdélným půdorysem vestavěný podélnou osou do svahu. K jihozápadnímu nároží kolmo přiléhá zděné úzké krátké křídlo s pultovou střechou krytou bobrovkami - jedná se o pozůstatek (jižní stranu) zaniklého západního traktu. K severovýchodnímu nároží ještě přiléhá severní mladší část. Před západním průčelím podsklepená terasa, přístupná od severu (z prostoru návsi) žulovým portálem, druhý vstup s žulovým portálem vede na schodiště do patra. V západním průčelí při severním nároží vidět na fasádě nerovnost zdiva, patrně se jedná o pozůstatek po zaniklém západním traktu, který vytvářel malé nádvoříčko.Před severním průčelím křídla ještě novodobý přístavek pultové střechy. Severní mladší část nad obdélným půdorysem je patrová nepodsklepená a vestavěná podélnou osou do mírného svahu. Vstupy do budovy jsou v přízemí z úrovně terénu návsi (od severu a západu) a z jihu vlivem terénu přímo do patra. Na severozápadním nároží severní budovy má pamětní desku s bustou zdejší rodák, jeden z nejvýznamnějších dermatologů, MUDr. František Šamberger.