bývalý dvorec

Pravděpodobně pozdně středověký dvorec je součástí drobné osady Vracov, roztroušené na rozlehlé planině uprostřed lesů západně od Plánice. Osadu tvoří pouze 3 usedlosti, navrhovaný objekt je situován na mírné vyvýšenině uprostřed luk a polí, plocha dvora je porostlá vzrostlými stromy a náletovou vegetací. Nedaleko jihozápadním směrem stojí vodní mlýn s pozdně středověkou mlýnicí, nemovitá kulturní památka (r. č. ÚSKP 104707). Objekt čp. 2 je volně stojící zděná patrová stavba, sestávající ze snížené věžové budovy, na kterou přímo navazuje obytná část. Objekt stojí na terénní hraně, od které terén pozvolna klesá severozápadním směrem. Zděná patrová budova o rozměrech zhruba 22 x 12 m na podélném půdorysu s delší stranou probíhající ve směru SZ-JV. Východní obytná část je širší o obdélný přístavek na severní straně. Společná střecha sedlová, asymetrická, přetažená nad severní boční přístavek, krytá nakoso kladenými eternitovými šablonami položenými na latě; v hřebeni střechy nad obytnou částí hranolová zvonička se stanovou stříškou, stěny rovněž obloženy eternitovými šablonami. Stavba vyzděna z lomového kamene, pouze východní štít je cihelný. Hospodářská část neomítaná s výjimkou dvorního jižního průčelí; na obytném stavení omítaný pouze východní štít (na něm datace 1927 – datum poslední přestavby); jinak na fasádách obytné části pouze zbytky starších omítek, lomové zdivo z větší části obnaženo. Fasády jsou bez členění. Východní štítové průčelí je v obou podlažích trojosé, souvislá spára mezi 2. a 3. okenní osou zleva ukazuje, že pravá (severní) část byla připojena druhotně, další dodatečné úpravy zdiva vidět pod přesahem střechy a v nároží (snad zbytek ohrazení). Okna obdélná; v úrovni přízemí v plochých štukových šambránách se segmentovými odsazenými záklenky. Okna původně dvojitá špaletová, dnes místo vnějších křídel v líci osazeny dřevěné okenice, vnitřní okna dřevěná dvoukřídlá, novodobá; ve špaletách vsazeny novodobé mříže. V patře v hlavní obytné části menší, ale shodně řešená okna rovněž s vnějšími okenicemi, v pravé ose v přístavku drobný na výšku obdélný otvor. V omítaném štítu dvojice drobných větracích okének, nad nimi datace L 1927. Jižní dvorní průčelí v obytné části dvouosé, fasády hladké s nepatrnými zbytky starších omítek. V levé ose v přízemí obdélný vstup s novodobými dveřmi, okna obdélná s okenicemi, stejného typu jako ve štítovém průčelí, bez šambrán (okna v patře menší). V úrovni přízemí vpravo od vstupu patrný zazděný hladce omítaný kamenný článek s okosenou hranou a souvrstvím vápenných nátěrů. Vlevo od okna v přízemí vidět zazděný okenní otvor s kamenným ostěním s okosenou hranou a souvrstvím vápenných nátěrů. Severní průčelí (přístavek) je díky přesahu střechy pouze přízemní, zdivo v levé čtvrtině mírně uskakuje; zhruba v ose průčelí jeden obdélný okenní otvor, opatřený dřevěnými okenicemi; zdivo z lomového kamene s dílčími zbytky starších omítek. Západní průčelí přístavku neomítané bez okenních otvorů, štít svisle bedněný. Západní hospodářská část je pravděpodobně pozdně středověkého původu. Patrová stavba má podobu hranolové věže s protilehlými trojúhelnými „štíty“ na západní a východní straně; koruna zdiva na severní straně je výš než na jižní straně, takže západní štít je asymetrický. Objekt je vyzděný z lomového kamene, v severním nároží patrné armování, v západním štítovém průčelí najdeme kruhové otvory po nosnících dřevěného lešení (místy v otvorech zůstaly i kusy dřeva); objekt se dochoval bez omítek s výjimkou jižního dvorního průčelí, které je opatřeno souvislou vrstvou omítek. Odhalené zdivo má vyplavené pojivo a místy jsou viditelné pracovní spáry zdění. V severním průčelí v přízemí zhruba uprostřed zazděný otvor s parabolickým záklenkem, vyskládaným z lomového kamene, zazdívka rovněž z lomového kamene, po stranách vždy po jednom štěrbinovém otvoru, v patě pravého dlabaný dřevěný žlab; v patře v pravé části průčelí menší na výšku obdélný otvor s kamenným překladem (zazděný). Pod stávající korunou zdiva vidět několik čel trámů. Ve vrcholu západního štítu větší na výšku obdélné okno v pozdně gotickém kamenném ostění s okosenou hranou – patrně shodný typ s prvky ostění v okolí vstupu do obytné části. Jižní dvorní průčelí je dvouosé, v přízemí vlevo obdélný vstupní otvor s tesařskou zárubní osazenou do vnitřního líce zdiva, vpravo na výšku obdélné okno s dřevěnou okenicí; v patře dvojice štěrbinových okének.