bývalá dehtařská pec

Pozoruhodná drobná technická památka se nacházejí se v lese západně od osady Velký Radkov a sestává z tělesa pece a fragmentů tří doprovodných objektů. Dehtařská pec je volně stojící zděná stavba nad kruhovým půdorysem, vestavěná z důvodu obslužnosti do svahu. Výška zdiva cca 3,5 m, tloušťka zdiva 0,5 m, obvod 11 m. Svislé zdivo složeno z lomového kamene, těsně pod korunou zdiva opásáno kovovou děrovanou obručí sepnutou svorníkem. Těleso pece zaklenuto mírně odsazenou cihelnou kupolí s plechovým sopouchem (tzv. fučíkem) a horním plnícím otvorem uzavřeným novodobým dřevěným poklopem. Celková výška pece i s kupolí dosahuje zhruba 4,7 m. V patě zdiva otvor s kamenným překladem pro vkládání dřeva a vyhrabávání dřevěného uhlí, tzv. čelestno a pod ním otvor kterým měl vytékat vyráběný produkt. U radkovské pece chybí vnitřní vyzdívka tvořící tzv. hrnec., buď zde nebyla a pec fungovala na principu milíře, nebo se nedochovala (?). Podoba podlahy (materiál) nebyla prozkoumána a je zanesena vrstvou drobné suti. Zdivo v interiéru není vůbec zakouřené, pec tedy nebyla provozována. V okolí stavby se nachází ještě zbytky tří objektů. Dva jsou zahloubené pod úrovní terénu, lehce obdélného půdorysu, původně patrně kryté jednoduchými dřevěnými přístřešky, situované severovýchodně a východně od pece. Stěny vyzděny z lomového kamene se zbytky hladké omítky. Jejich funkce není jasná, snad měly sloužit k zpracování a uskladnění získávaného produktu. Zbytek třetího (nadzemního) objektu je tvořen pozůstatky nízké kamenné podezdívky a přiléhá přímo k východnímu plášti pece. Jde patrně o fragment přechodného příbytku či skladu kolomazníka. Půdorys je téměř čtvercový a v severní stěně býval vstup. Celé dehtářské pracoviště je situováno do svahu, prostor mezi objekty byl upravena do vodorovné plochy, čímž byla ve svahu vytvořena terasa zpevněná na jihovýchodní straně opěrnou zídkou.