sokolovna

Zčásti přízemní a zčásti patrová podsklepená stavba je situována severozápadním směrem od Husova náměstí, na nároží Tyršovy a Kollárovy ulice. Podélným západním průčelím směřuje do Tyršovy ulice a kratším severním průčelím do Kollárovy ulice. Ke stavbě téměř obdélného půdorysu přiléhá na jihovýchodní straně novodobá dvorní přístavba. Střechy jsou nízké sedlové, kryté plechem. Stavba je zděná z cihel a lomového kamene, hladké omítky jsou pojednané v bílé, okrové a tmavě růžové barvě. Hlavní podélné průčelí je o osmi osách, štítové severní průčelí o jedné ose a protilehlé jižní průčelí o třech osách. Vstupní JZ průčelí po stranách flankuje dvojice vstupních edikul s frontony, podpíranými iónskými sloupy. K vyvýšeným vstupům v edikulách vedou předsazená kamenná schodiště. Předmětem ochrany je sokolovna čp. 314 a k tomu náležející pozemek. Originál sochy gryfa (ovšem s nevhodnou povrchovou úpravou) je instalován v budově čp.1 na náměstí Arnošta z Pardubic.