sloup s křížkem

Kamenný sloup s křížkem se nachází ve Studeňanech při průjední komunikaci po levé straně ve směru Radim - Valdice, poblíž kapličky, naproti objektu čp. 17. Pískovcový křížek výšky 60 cm s liliově zakončenými rameny má ve vnitřní mírně vpadlé ploše vystupující písmena IHS a v trojlistech šestipícé hvězdy. Spočívá na toskánském sloupku s mírnou entazí o průměru cca 30 cm a výšce 240 cm. Dřík sloupku je hladký, stojí na oblounové patce a plintu, nízká hlavice pozůstává z krčku, echínu a profilovaného abaku. Základnou sloupku je čtyřboký sokl o rozměru 45 x 45 cm, výšky 105 cm, krytý přesahující profilovanou čtvercovou římsou. Celek spočívá na dvou schodišťových stupních tvořící čtvercovou základnu (větší rozměr 170 cm, menší rozměr 135 cm). Na soklu jsou po všech stranách rámce s velkými vykrojenými nárožími, vytvořenými trojbokým vrypem. V rámcích ryté nápisy v majuskule, na čele DEUS HOMO / MATER VIRGO / CARO PANIS / VINUM SANCUIS / PERHACMIRABILIA / MISTERIA + LIBERET / NOS DEUS + AB OMNI / MALO //. Na levém boku: POWINNA OBIWATELUW / POBOZNOST / POSTAWILA / 1742//. Na pravém boku: WE WSSEM / NASSEM SAUZENI / PRID NAM POMOCZI / O NEIBLAHO / SLAWENEGSSI / PANNO MARIGA //. Vzadu : NINI POWSSE / CHNI CZASI / DEG STWORNOT / OBCINASSI//. Materiálem světlý pískovec, celková výška činí 405 cm.