budova ředitelství Severočeských hnědouhelných revírů

Administrativní budova oborového ředitelství SHR se nachází na rozhraní centrální okrsku města, konkrétně u severní části. Budova je situována na střední ose městského bloku a zároveň při jeho jižním okraji. Dané místo se dá vymezit ulicemi třída Budovatelů, Moskevská a Bělohradská. Na severu na budovu navazuje rozlehlý areál parku střed. Samostatně stojící budova je tvořena podnoží, ze které vyrůstá vertikální, hranolový objem s nástavbou na vrcholu. Budova má 23 nadzemních podlaží a dvě podzemní. Hlavní vstup je z jižní fasády, a to z před prostoru, který slouží i jako parkoviště. Podnož je poměrně hmotově a výškově komplikovaná, reaguje na morfologii terénu. Za základní úroveň, platformu, bereme terén ulice Moskevská. Plocha pod úrovní platformy má půdorys dvou obdélníků, které jsou na sebe kolmé. Jeden obdélník má podélnou osu ve směru V-Z, druhý navazující na západě má podélnou osu ve směru S-J. Tento druhý obdélník na severní a části západní strany mírné přesahy. Pod úrovní platformy je patrné jedno patro, které je znatelné pouze ze severní, západní a částečně jižní strany. Západní hmota není kompaktní, narušena je vystupujícími hranolovitými útvary, které jdou mírně nad rovinu střechy a jejich zadní hrany jsou skosené. Dva útvary člení jižní stranu fasády a tři jsou na severní části západní fasády. Plochy fasád jsou členěny jednotlivými osami. Na druhém obdélníku platformy je osazena dvoupodlažní hmota obdélného půdorysu, která vytváří podnož pro výškovou část. Plášť této hmoty tvoří zavěšená prosklená stěna, ta je členěna na vertikální pásy, které jsou přerušeny užším pruhem cca poloviční výšky. Fasáda je zakončena předsazenou střechou, jejíž okraj tvoří vysoký lem obložený kamennými deskami. Konstrukce je vynášena ocelovými sloupy na úrovní fasády přecházejícími v rameno kopírujícími přesah střechy. Na podélné straně je sloupů pět a na příčné tři. Hlavní vstup na jižní fasádě je akcentován plným rámem obloženým kamenem, který předstupuje před vnější líc fasády. Východní fasáda je specifická tím, že z plochy fasády vystupují dva hranolové objemy, a to téměř až na úroveň střechy. Objemy obložené kamenem mají z přední strany prosklené plochy. Prosklení tvoří na šířku obdélné pole členěné vertikálně na osm dílů. Veškeré zasklení má tónovaná skla do hnědé barvy. Z dvoupatrová hmoty obdélného půdorysu vychází hranol s obdélnou základnou, na jehož horní podstavě je ještě dvojice nestejných hmot. Vertikála je na hmotě osazena asymetricky, a to při jejím východním okraji, spíše k severní hraně a zároveň je nad střechou vyvýšena o úroveň jednoho patra. Základna je orientována ve směru V-Z. Před podélné fasády vertikální hmoty předstupují vždy dva pilíře obdélného průřezu, ty jsou umístěny na jedné čtvrtině šířky fasády. Betonové pilíře jsou patrné od základní úrovně platformy víš až nad horní okraj střechy, kde skrze ocelovou konzolu (trojúhelníkový tvar) spojeny jsou spojeny s střešní nástavbou. Fasády hranolová hmota jsou členěny v horizontálním směru, kdy se pravidelně střídají dva druhy pásů. Kovový pruh v tmavě hnědé barvě má subtilní a jen mírný přesah na horním a dolním okraji. Tento pás, který kryje úroveň konstrukce stropů a parapetní vyzdívky, se střídá pásovým oknem. Pásové okno je vpadlé, členěné v pravidelném rytmu na vertikální pole. Okenní tabule jsou tedy na výšku obdélné s lehce tónovaným zasklením do hněda. Ve stejné barevnosti jsou řešeny i okenní rámy. Tento systém je přerušen v necelé polovině výšky, kdy vzájemný poměr hmot tvoří 6:10. Tato úroveň je otevřena, bez zasklení. Na horní hraně kovového pásu je připevněno zábradlí, kdy na šířku obdélný kovový rám je vyplněn skleněnou tabulí. Ze střechy hlavního objemu vyrůstá ustupující nástavba, která je tvořena průnikem dvou hmot s nestejným objemem. Nižší má obdélný půdorys, naopak ta vyšší je s podstavou čtverce. Objemy se protínají na diagonální ose a při samotném okraji severozápadní částí střechy. Plochy fasád těchto hmot jsou plné bez členění osami. Jižní a severní fasády slouží pro reklamní označení. Na jižní fasádě je logo umístěno na nižší hmotě, naopak na protější straně na druhé hmotě. Umístěna je zde logo v podobě předsazené kruhové desky, ve které jsou vyříznuty písmena „SHD“ nad kterými jsou zkřížená kladiva. Tento prvek doplňuje barevný nápis na fasádě s textem „komes a. s.“. Stavba je založená na železobetonových pilotech a pasech. Nosnou konstrukci tvoří ocelový skelet. Vnější pilíře, vnitřním komunikační jádro a stropy kombinují ocel a beton. U podnože a střešní nástavby je využito cihelné zdivo. Obvodový plášť tvoří skleněné panely FEAL.