kulturní dům Citadela

Kulturní dům se nachází severovýchodně od historického jádra města, v lokalitě Horní Litvínov. Objekt se nachází v blízkosti hlavní komunikace procházející územím, tedy ulicí Podkrušnohorská a od západu pak při ulici K Loučkám. Objekt je osazen ve svažitém terénu, který se svažuje od severu k jihu a zároveň od severozápadu k jihovýchodu. Hlavní vstup do objektu je z jižní střední části. Objekty jsou různě výškově členěny. Předprostor má formu parkové úpravy. Vícepodlažní budova na půdorysu kombinující rovnostranné trojúhelníků s plochými střechami a atrii. Hlavní hmotu tvoří trojice hrotem propojených trojúhelníků, kdy v místě jejich dotyku je vložen střed dalšího trojúhelníku. Jednotlivé trojúhelníky jsou rozšířeny o drobnější hmoty, které vychází taktéž z trojúhelníkových tvarů. Severní strana severního trojúhelníku je symetricky rozšířena o polygonální, trojstrannou hmotu. Třetina při špici je vyvýšena o patro, kdy část kopíruje tvar hmoty hlavního trojúhelníku a zároveň na symetricky na stranách přesahuje o cípky trojúhelníků. Do západního trojúhelníku na severní straně proniká špice trojúhelníkové hmoty. Hlavní hmoty má snížený pás podél zadní delší strany, jde asi o jednu čtvrtinu délky osy. Podél jižní stany se schodištěm sestupuje o úroveň níže. Schodiště je přímé trojramenné. Plocha je vymezena lichoběžníkovým tvarem a za pomoci opěrných stěn. V koutě je čtvrtina plochy zastřešena terasou se zelenou plochou. Východní trojúhelník je rozšířen při jižní špici o rovnoběžný tvar, který je společně s částí plochy vyvýšen. Tato část je na délku jedné třetiny osy. V ploše trojúhelníku, blíže na sever a ke středu celé hmoty hmotu přerušuje atrium, jak jinak než s opakujícím se tvarem. Severní fasáda je rozšířena o trojstranou hmotu. Trojúhelník, který propojuje trojici hlavních hmot je oproti těmto hmotám o patro nižší a na jižní straně rozšířen o trojúhelníkový tvar s useknutou špičkou. Na ose tohoto rozšíření vystupuje o dvě výškové úrovně drobný hranol s trojúhelníkovou podstavou. Mezi touto hmotou a východním trojúhelníkem se nachází malé atrium taktéž trojúhelníkového tvaru. Jižní fasáda středního trojúhelníku je přízemní. Na středu je vykonzolován vybíhající přístřešek, který je podepřen ve špici jedním kruhovým sloupem. Pod přístřeškem se nachází hlavní vstup do objektu, který má podobu prosklené stěny. Plocha je rozčleněna na tři stejná vertikální pole a dvě nestejná horizontální. Horizontální předěl je ve 3/5 výšky. Stěnu napravo od vstupu protíná trojice os. Hned vedle hlavního vstupu jsou jednokřídlé, prosklené dveře s nadsvětlíkem, na který navazují dvě okenní osy. Výplně jsou tvořeny šesticí na výšku obdélných tabulí, kdy vždy dvě jsou nad sebou. Nalevo od hlavního vstupu ve vpadlé nice jedna prosklená stěna se stejným členěním, jaký má stěna hlavního vstupu. Následuje hmota východního trojúhelníku, konkrétně jeho jihozápadní fasáda. Ta je nad středním hmotou jednopodlažní s jednou okenní osou a mino něj pak trojpodlažní. Jednopodlažní část je protnuta jednou okenní osou v podobě na šířku protáhlého okna, které je členěno do šesti na výšku obdélných polí. Trojpodlažní část je členěna trojicí os v každém patře. První dvě osy jsou stejné, čtvercové, kdy výplň je členěna na rovnostranný kříž. Další osa je v rozšířené části hmoty, kdy tvoří prosklenou plochu na celé patro. V posledním patře je však nižší. Ve všech patrech je plocha vertikálně členěna na tři pole, kdy střední je širší než krajní. Přízemí má tři horizontální příčle a v patrech jsou dvě. Střední pole v přízemí jde přes dva díly a tvoří jednokřídlé dveře. Část jihovýchodní fasády při jižním cípu je trojpodlažní a zbývající dvoupodlažní. Přízemí je výrazně zapuštěné, pouze část (asi 1/6) při jižním cípu je průběžná na celou výšku. V této ploše je jedna osa, dvě prosklené stěny, které jsou posunuty mimo jednotlivá podlaží. Velké plochy mají členění do rastru, který tvoří tři tabule ve vodorovném směru a tři na výšku. Víše položená plocha má na výšku tabule čtyři, a to při zachování velikosti tabulí. Střední jsou čtvercové, krajní pak na výšku obdélné. Přízemí je členěno jedenácti okenními osami. Objevuje se trojice velikostí okenních os, ty však vycházejí z jednoho modulu. Od jižního cípu je první osa nejmenší tvořena šesticí tabulí, kdy jsou vždy dvě nad sebou. Následuje modul s dvanácti tabulemi. Nejčastěji je uplatněno okno s osmi tabulemi. Poslední tabule je zas ta nejširší. V patrech je uplatněn stejný modul, jen systém je přehlednější, kdy krajní okno je užší s čtveřicí tabulí a ostatní mají šest tabulí. V prvním patře jich je sedmnáct a patře pak druhém osm. Na severním cípu trojúhelníkové hmoty dochází k výškovému předělu terénu. Ten se dá překonat pomocí terénního jednoramenného schodiště, kterým se vystoupá k severní straně trojúhelníkové hmoty. Při východním cípu je fasáda rozšířena o trojstěnnou hmotu, která je z východu a ze severu protnuta osami. Z východu jde o prosklenou stěnu, která zabírá téměř celou plochu fasády. Pouze se shora a z nároží je částečně plná. Prosklená plocha členěná rastrem vertikální příčlí ve v 1/3 šířky a čtyřech příčlích v pětinách výšky. První dvě pole na výšku užší části jsou osazena jednokřídlými, prosklenými dveřmi. Plochu fasády ze severu protíná na středu umístěná osa o devíti tabulích, kdy střední pás je vyšší. Terén ve střední části severní fasády trojúhelníkové hmoty je snížen. Fasáda je v patře protnuta trojicí stejně velkých na šířku obdélných oken a dvojicí menších oken. Trojice stejných oken jsou výrazně na šířku obdélná, členěná do tří svislých pásů a třech horizontálních dílů. Střední pást je vyšší, a navíc ještě předělen příčlí na polovinu. Poslední dvě okna v patře jsou jednoduchá dvoukřídlá. Pod východním oknem v úrovni suterénu se objevuje stejně široké okno jen nižší. Pod druhým je užší na šířku obdélné okno a stejně široké dveře. Na hraně třetího okna se nacházejí užší dveře se schodištěm na vyšší úroveň terénu. V přechodu východní a severní trojúhelníkové hmoty je osazeno obdélné okno s dvoukřídlým rámem. Severní trojúhelníková hmota je téměř bez členění. Objevují se zde pouze technické vstupy na západní straně rozšířené hmoty severní fasády a na západní fasádě. Široká dvoukřídlá vrata a jednoduché technické dveře se objevují i na západní straně střední trojúhelníkové hmoty. Severní strana západní trojúhelníkové hmoty je členěna okenními otvory, které jsou na šířku obdélné, a to ve dvou výškových úrovních, v přízemí a v suterénu. Suterén je odhalen ve střední části skrze snížený terén vymezený polygonálním tvarem s opěrnými zdmi. Za tímto prohloubením vychází z objemu trojhranná hmota, která je ze dvou stran členěna řadou sedmi čtvercových oken s vysoko posazeným parapetem, při horní třetině plochy. Hmota se nachází na výškovém předělu terénu, takže ze severu působí jako jednopodlažní s odhaleným suterénem na bočních stranách, avšak od jihu dává dojem jako regulérně dvoupodlažní. Boční stěny jsou ve spodní úrovni propojeny širokým průjezdem. Západní fasáda je na úrovni parteru výrazně zapuštěna, a navíc při jižním cípu je ještě vpadlé pole. Plochu člení řada deseti os, kdy poslední dvě jsou v padlé nice. První čtyři osy jsou výrazně na výšku obdélné, členěné rámem s jednou svislou příčlí a dvojicí vodorovných příčlí ve čtvrtinách výšky. Okenní výplně mají nízký parapet. Pátá osa je širší a ve středním části má dvoukřídlé dveře. Další trojice oken je na stejném principu. Patro je výrazně prostorově tvarováno. Na krajích fasády patra jsou vpadlá pole, tedy jedná se o balkóny. Zadní stěna plasticky tvarována, opětovně se objevuje vystouplá trojhranná hmota. Plochy nejsou nikterá členěny, jen na boku se nacházejí vstupní dveře. Střední část je plná, členěná malými čtvercovými okny. Východní fasáda trojúhelníkové hmoty je členěna ve čtyřech výškových úrovních na třech patrech. V přízemí se nacházejí dvě malá čtvercová okna a trojice na výšku obdélných os s členěním, jako na západní straně. Jedna osa je širší a její součástí jsou i vstupní dveře. Na úrovni střechy nad vstupem jsou dvě malá střešní okna čtvercového tvaru. Nad nimi v řadě se objevuje šestice čtvercových oken rozmístěných v blízkosti. V návaznosti na tyto okna se nachází vstup na střechu nad hlavním vstupem. Poslední, ustoupené patro je bez jakéhokoliv členění. Plochy stěn jsou omítané v přírodně šedé barvě. Výplně otvorů východní trojúhelníkové hmoty mají žluté rámy s čirým zasklením. Severní a západní hmoty mají výplně v tmavě modré barvě.