1000015397 - areál kostela sv. Kateřiny Alexandrijské
areál kostela sv. Kateřiny Alexandrijské
Krásno
Krásno
Krásno nad Teplou
Radniční č.p. 3

anotace

Areál ve středu obce skládající se z novorománského kostela z let 1858–1859 postaveného loketským stavitelem Josefem Scherbaumem, kaple Olivetské hory a prostoru bývalého hřbitova s ohradní zdí a schodištěm.

dějiny

Areál kostela sv. Kateřiny Alexandrijské je unikátně dochovaným prostorem, jenž ve své kompaktnosti a jedinečnosti snad jako poslední připomíná význam, důležitost a bohatství tohoto dříve hornického města. Samotný kostel je kvalitní a autenticky dochovanou novorománskou stavbou od regionálního stavitele Josefa Scherbauma, který je i díky své lokalizaci v centru města nejvýznamnější místní dominantou. V kostele se rovněž dochovala celá řada kvalitního vnitřního vybavení, jež jako nedílná součást objektu dotváří celkové vyznění vnitřního prostoru a zároveň dokládá kvality místních umělců a řemeslníků. Celý areál dále doplňuje kaple Olivetské hory a prostor bývalého hřbitova s ohradní zdí a schodištěm, kde se nachází již památkově chráněná středověká zvonice.