socha sv. Štěpána

Kamenná plastika světce v podživotní velikosti na dekorativním kamenném sloupku, doplněná čtyřmi nízkými pilířky ohrazení. Celková výška cca 3 m, výška plastiky cca 130 cm, složeno ze čtyř dílů spojených na zadní straně kovovými skobami (sokl, pilířek, desková hlavice a plastika světce). Sloupkový podstavec sochy nad čtvercovým půdorysem má masivní soudečkovitě vzedmutý sokl ukončený prostou římsovitě vyloženou deskou. Nároží soklu nesou geometrickou plastickou výzdobu a na čelní straně je obtížně čitelný votivní nápis: Merkmahl von Johann und Stephan WATZKA Nro. 8, 1842 (dle Zdeňka Procházky). Střední část sloupku v nárožích zaoblena třičtvrtěsloupy s patkami a hlavicemi, dříky ovinuty plastickým pozitivním reliéfem vinné révy. Na ploše mezi třičtvrtěsloupy obtížně čitelný náboženský text: STEPHANS STEINIGUNG GIBT EIN SCHÖNES VOR BILD WIE AUCH WIR UNSERN FEINDEN VERZEIHEN SOLLEN (dle Zdeňka Procházky). Nad textem plastický reliéf střapce a pod textem stejně provedena nádoba s květinami. Boční plochy zdobí nízký pozitivní reliéf květinových úponků s květy. Horní závěr sloupku po obvodu opatřen mělkou profilací. Na vodorovnou horní hranu dosedá masivní desková hlavice, která je po obvodu římsovitě profilovaná a ze tří stran vyzdobena vysokými plastickými reliéfy s náboženskými motivy. Na čelní straně je zpodobněna dvojice klečících postaviček andílků u koše s květinami. Na levé boční straně snad zpodobnění sv. Jana Křtitele s holí s nápisovou páskou a beránkem; vpravo klečící postava před skalkou, v jejímž vrcholu je latinský kříž (snad Máří Magdaléna). Na krycí desku dosedá plastika stojícího světce na drobném hranolovém postamentu, který má na čelní straně vyrytý obtížně čitelný nápis: STEPHAN. Světec proveden v obvyklém zpodobnění, oděn v dalmatiku – dlouhé splývavé roucho se střapci. Postava s neobratně vyjádřeným kontrapostem, tělesná osa mírně prohnutá a pootočená. Levá světcova ruka mírně pokrčena a v dlani přidržuje knihu, pravá ruka pokrčena a dlaní spočívá na hrudi. Hlava prostovlasá, nakloněna k levému rameni. Obličej bez výraznějšího mimického akcentu, z temene hlavy vystupuje kovový trn pro svatozář – dnes chybějící. Okolo podstavce umístěny čtyři nízké kamenné hranolové pilířky, které vytvářely ohrádku nad čtvercovým půdorysem. V bočních stranách pilířků vždy dvojice na koso postavených čtvercových kapes pro břevna vytvářející ohrazení. Ostatní strany zdobeny na výšku obdélnými rytými rámy, jejichž horní a dolní strana vzedmutá odsazeným půlkruhem. Koruna pilířků zdobena plastickým útvarem ve tvaru květu.