kamenný kříž

Vysoký kamenný kříž sestávající z hranolového podstavce a latinského kříže, celková výška cca 4,5 m. Ohrazení bylo tvořeno kamennými pilířky s dřevěnými břevny. Kamenosochařské dílo je umístěno v lukách, mezi dvěma duby, cca 200 m od vsi Lužná, zachycen v současné KM i v III. vojenském mapování. Podstavec je hranolový usazený patrně na větším balvanu (z větší části zakryto zeminou). Čelní strana podstavce zdobena velmi mělkou na výšku obdélnou vpadlinou s čtvrtkruhově vykrojenými rohy, při jejíž horní straně vystupuje plastický reliéf lebky se zkříženými hnáty a pod ní téměř nečitelný rytý votivní nápis: MEMENTO MORI / Angehörik / MARGARETHA / WATZKA N. 8 / 1842 / (podle Zdeňka Procházky). Boční strany podstavce zdobeny rytými esovitými volutovými rozvilinami. Horní strana podstavce po obvodu zaoblená, v horní stěně lůžko pro uložení hranolového svislého břevna kříže. Kříž má ramena ukončena tvarem trojlistu. Příčné rameno zdobeno plastickými reliéfy andílčích hlaviček a postavami andělíčků, pod vrcholem svislého břevna reliéf obličeje a holubice (Bůh Otec, Duch svatý). Na kříži dosud zachován fragment plechového korpusu Ukřižovaného (od pasu nahoru a s jednou rukou). Na zadní straně svislého ramene vidět uchycení korpusu pomocí objímek ze závitových tyčí s čtvercovými maticemi. Pod korpusem ještě vidět dvojici hranolových otvorů pro kotvící dřevěný špalík, pod nohama Krista snad dle tradice byla takto upevněna postava Panny Marie. V křížení ramen vidět na čelní i zadní straně dlouhou pásovou kovanou skobu. V závěru trojlistů kolmo vystupuje po jedné kovové konzolce nesoucí pásovou skruž, která tvořila nosnou konstrukci plechové, patrně obloučkově dekorované krycí stříšky (dochoval se jen nepatrný fragment plechu nad levým koncem příčného břevna). Kamenné pilířky ohrazení (dochovány 3 ze 4) jsou prosté hranolové ukončené nízkým jehlancem. Vždy ve dvou sousedních bočních stranách jsou obdélné kapsy pro dřevěné břevno tvořící ohrádku (nedochovalo se).