socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého situována v obci v parčíku před bývalým poplužním dvorem čp. 17, v západní části návsi, při komunikaci procházející vsí. Dílo je složeno z podstavce a plastiky světce (cca 160 cm), materiál pískovec, celková výška cca 3,5 m. Objekt není zanesen v historických mapách. Podstavec je složen z prostého základového kvádru, na němž stojí kvádrový pilíř s profilovaným předstupujícím soklem a širší krycí deskou s římsovou profilací. V čelní straně pilíře na výšku obdélná vpadlina (dříve zde byl zřejmě nápis či snad nápisová deska). Z bočních stran pilíře vyrůstají plastické voluty. Původní patrně jemnější profilace narušeny pozdější povrchovou úpravou. Plastika světce stojí na plintu s profilovaným mírně předstupujícím soklem, který dosedá na horní stranu krycí desky podstavce. Z čelní strany plintu vystupuje kovový „háček“, patrně pozůstatek po lampě. Stojící postava sv. Jana provedena v klidovém pojetí, s náznakem esovité kompozice, pravá noha mírně nakročena vpřed, hlava výrazně nakloněna k pravému rameni. Oblečení v duchu tradiční ikonografie, pouze hlava je prostovlasá a biret leží u levé nohy. Obě ruce tisknou k hrudi krucifix. Tvář s plnovousem hledí před sebe ve zbožném výrazu. Modelace obličeje, záhybů šatu a jejich detailů byla původně poměrně kvalitně provedena, dnes narušena povětrností a zejména nevhodnou pozdější úpravou. V soupisu památek /Hunčice (Hundschitz) - Soupis památek, 30. Politický okres stříbrský (1908), str. 58/ uváděny dnes již zcela neznatelné nápisy - na přední stěně podstavce: S: / IOHANN / VON NEPOMVCK / a na zadní stěně votivní nápis: (DIE)SE (STATVE?) HAT DIE / GANZE GEMEINDE / ZU EHREN GOTTES V. / DESSEN H: AVF /RICHTEN LASSEN / VNTER DAMAHL / (IGEN) ...... /.