hasičská zbrojnice

Budova hasičské zbrojnice stojí v severozápadním závěru náměstí před areálem zámku, podélnou osou orientovaná cca ve směru S-J. Jedná se o volně stojící objekt sestávající ze zděné omítané přízemní části nad obdélným půdorysem se sedlovou střechou a z jižní přístavby třípatrové dřevěné věže s valbovou střechou. Střechy obou částí kryté plechem. Zděná část stavby hrubě omítaná, členěná v podélných průčelích trojicí velmi mělkých nik ukončených segmentovým obloukem a hladkou skosenou korunní římsou. Východní podélné průčelí z větší části zakryto novodobou částečně otevřenou dřevěnou přístavbou s pultovou střechou. V severním průčelí jedna velmi mělká nika zakončena segmentem oblouku a v ní dva na výšku obdélné okenní otvory uzavřené skleněnými tvarovkami za lícem zdiva. Štít neoddělený od průčelí, s jedním otvorem uzavřeným plnými dřevěnými dvoukřídlými dvířky. K jižnímu průčelí zděné části přímo přiléhá třípatrová věž o 1 x 3 osách, trámové konstrukce svisle obedněné prkny s lištami kryjícími spáry. Průčelí věže členěna v úrovni pater vodorovnými lištami na způsob kordonových římsiček. V přízemí z jihu vjezd s dvoukřídlými prkennými vraty, vlevo od nich jednokřídlé dveře vstupu pro pěší. Otvory v patrech věže (na jižní, východní a západní straně) na výšku obdélné s prostým prkenným orámováním, výplně plné dřevěné dvoukřídlé svlakové s vnějšími pásovými závěsy na rubové straně, z lícní strany imitující rámovou konstrukci.