kostel sv. Bartoloměje s ohrazením

Areál kostela sv. Bartoloměje se nachází v centru horské obce, na návsi, při hlavní silnici v místě odbočky na Janov. Hranice areálu jsou určeny průběhem ohradní zdi, vymezující současně pozemek hřbitova. Součástí areálu jsou farní kostel sv. Bartoloměje, objekt bývalé márnice a ohradní zeď se vstupními branami. Jen hrubě orientovaná stavba kostela stojí volně uprostřed rozlohou nevelkého areálu. Márnice je vložena do průběhu ohradní zdi, vyplňuje severozápadní kout hřbitovního areálu. Hlavní vstupní brána, vedená z prostoru návsi, je vložena do jižního úseku ohradní zdi a je situována na boční vchod do kostela v jižní stěně lodi. Další, méně využívaná vstupní brána se nachází v západním úseku ohradní zdi, je komponována na osu hlavního západního průčelí kostela. Jižně od areálu kostela, přes zmíněnou hlavní silnici, stojí mezi nízkou návesní zástavbou památkově nechráněná budova fary.