Palliardiho hradiště

Významná archeologická lokalita se nachází zhruba 2 km jihozápadně od centra obce Malý Dešov na úzké 40–50 m vyvýšené ostrožně tvořené pravým břehem řeky Želetavky. Nadmořská výška hradiště se pohybuje v rozmezí 390–410 m. Osídlené plochy tvoří ve středu ostrožny asi 5–21 m široký pás, směrem k jihozápadu a severovýchodu se postupně rozšiřující až na 50–70 m. Délka ostrožny se pohybuje kolem 350 m, z toho intenzívně osídlené plochy zhruba 70 m a jejich rozloha je přibližně 1,3 ha. V prostoru zúžené šíje je lokalita chráněna minimálně dvěmi, snad i třemi příkopy vylámanými ve skále do hloubky zhruba 1 m. Jejich šířka je u dna 2 m a směrem nahoru se rozšiřují až na více než 5 m. Jihozápadní předpolí hradiště s poměrně mohutným podélným valem přetíná na konci terénní šíje patrně ještě čtvrtý příkop. V blízkosti vnitřního příkopu u kóty 400 m je útvar zvaný „skalní bána“, znesnadňující vstup do vyvýšeného prostoru akropole. Valem, který je zakončen druhým příkopem, byla chráněna i vstupní cesta z údolí na hradiště od jihovýchodu.