Obytný dům

Obytný dům je částečně podsklepený, přízemní objekt s polopatrem, smíšené konstrukce obdélného půdorysu hřebenové orientace, v hospodářské části s patrovým uspořádáním. Střecha je sedlová s dýmníkem v tradiční poloze a moderním tahovým komínem nad třetím dílem. Krytina je z nakoso skládaných eternitových šablon položených na bednění a z části na starší šindelové krytině. Roubené průčelí světnice i zděná přístavba světničky jsou opatřeny hliněnou omítkou se šmolkovým vápenným pačokem. Okna v původním uspořádání – dvě do světnice a jedno menší do světničky, mají novodobá okenní křídla. Dřevěný štít v průčelí s malým kabřincem ve vrcholu je oddělen širokým podlomením a krytý šedým a červeným eternitem v kosočtverečné skladbě. Na něm uveden ručně psaný nápis: „Vys.s.1829“, pod ním vročení opravy: 1917. Do dvora se dům obrací roubeným obíleným dvouosým průčelím světnice na zděné podnoži sklepa z lomové opuky, do něhož vede segmentově zaklenutý vstup. Krov přesahující střechy na této straně vynáší před světnicí dřevěné kozy s pásky. Síň i hospodářská část domu jsou v přízemí zděné z opuky a opatřené bílenou omítkou, v patře roubené, s vysazenou bedněnou pavlačí. Do síně se vstupuje dveřmi s dřevěným ostěním, zdobeným v nadpraží ozdobným tesařským okosením. Masívní dveřní křídlo je oboustranně svisle bedněné. Vedle vstupu je čtvercové okénko s dřevěným ostěním a původním okenním křídlem děleným do kříže, do bývalé maštale vedou dvě malá čtvercová okénka.