sladovna

Komplex sladovny ve tvaru písmene U se sestává ze dvou křídel obdélníkového půdorysu a spojovacího bloku a nachází se v jihovýchodní části celého areálu. Jednotlivá křídla se skládají ze čtyř nadzemních podlaží a jednoho polosklepního. V dolních dvou podlažích jsou umístěna humna, v dalších třech nadzemních podlažích jsou umístěny ječné půdy. Křídla humen a sladových a ječných půd mají osm okenních os. Horizontálně je průčelí členěno mezipatrovými římsami, které jsou tvořeny z režných červených cihel a oddělují polosklepní prostor a čtvrté nadzemní podlaží. Vertikálně je průčelí členěno pilastry z režných červených cihel, které probíhají od mezipatrové římsy prvního nadzemního podlaží. Fasáda nadzemní části polosklepního prostoru (sokl) je tvořena černošedým znělcem. Ostatní plochy jsou tvořeny z bílého vápence. Nároží objektu je zdůrazněno bosáží z červeného režného zdiva. Okna jsou členěna na čtyři díly zakončena segmentovými záklenky a výtvarně zdůrazněna cihlovými šambránami. Průčelí příčného „spojovacího“ bloku, kde je umístěno schodiště, hlavní vstup do objektu a hvozdy, výtvarně navazuje na prvky horizontálních hmot sladových a ječných půd. Fasádu posledního podlaží tvoří hrázdění s výplněmi z hladké omítky, užito je několik typů oken. Fasády jsou provedeny v kombinaci bílého vápence a červených cihel. Sokl je opatřen tvrdým černošedým znělcem. Viditelné dřevěné části vystupující ze střechy a hrázdění nejvyšších podlaží hvozdů jsou natřeny hnědočervenou olejovou barvou. Členění fasády naznačuje rozdělení funkcí v objektu. Podlaží obou křídel jsou propojena chodbami. V podlažích, kde jsou umístěna humna, jsou železobetonové konstrukce stropů (systém Matrai) neseny litinovými pilíři, podlahy jsou monolitické. Konstrukce ječných půd jsou dřevěné, rámové. Dřevěné průvlaky jsou 25x35cm silné a trámy v osové vzdálenosti 80 cm jsou 21x30 cm silné. Dřevěné sloupy jsou dvojité a procházejí v celé délce přes obě podlaží. Při podlahách a pod stopem jsou umístěny ventilační otvory. Ke každé horizontální části je připojen věžový blok hvozdu – sušárny naklíčeného ječmene, kde probíhají poslední fáze výroby sladu. Hvozdy jsou vyšší oproti horizontálnímu bloku o jedno patro, v jejich suterénu se nacházelo topeniště na uhlí (nedochováno). V suterénu je příjmová místnost na ječmen, který byl odtud dopravován elevátorem do čistícího a třídícího zařízení. Jednotlivé bloky sladovny jsou zastřešeny rovnou střechou, střešní krytinu tvoří značně poničená asfaltová lepenka. S varnou je objekt propojen ve 2. nadzemním podlaží spojovací krytou chodbou, kde byla umístěna potrubí a el. vedení.