varna s kotelnou a strojovnou s komínem

Ve středním bloku areálu na sebe navazují varna, strojovna a kotelna. Varna byla postavena pro dvojí varnou soupravu (původní technologické vybavení nedochováno). Je osvětlena třemi vysokými úzkými průmyslovými okny, které jsou součástí hlavního průčelí. To je ukončeno stupňovým štítem se stříškami. Strop varny je proveden z nízkých kleneb do traverz spočívajících na dvou litinových sloupech, dlažba byla z jemných rakovnických šamotových dlaždic (nedochováno). Stěny jsou do 1,80 m výšky opatřeny žlutými glazovanými obkladačkami zakončenými obrubou se vzorem chmele. Ve vyšších patrech nad vlastní varnou byly technologické prostory (šrotovník a nádrže na šrot, technologie nedochována). Budovy varny a strojovny doplňuje dominantní štíhlá šestipatrová vodárenská věž obdélníkového půdorysu zakončená vysokou valbovou střechou. Vodárenská věž je nejvyšším objektem výškově vyváženého areálu. Na blok varny navazuje přízemní strojovna, kotelna a dílny (technologické zařízení nedochováno, místnosti upraveny k novému využití). Zastřešení kotelny je šedovými střechami. Jednotlivé střechy spočívají na nýtovaných vaznících a mají otevíratelná okna. Komín je z červeného režného zdiva, vysoký 38 m. V interiéru strojovny se částečně dochovala štuková výzdoba stěn lizénovými rámy, která byla původně barevně odlišena. Dochoval se také dřevěný kazetový strop. Fasády jsou provedeny z režného zdiva, římsy, hrázdění a okenní sloupky jsou z pískovce. Sokl je obložen černošedým znělcem. Fasáda posledního patra věže je hladce omítnuta s hrázděním, dřevo natřeno hnědočerveně. Věž je zastřešena dlátovou střechou s keramickou krytinou, varna a strojovna je zastřešena sedlovou střechou, kotelna šedovými střechami.