kaple sv. Anny

Poutní kaple svaté Anny je vystavěna na místě odstraněné původní kaple na vyvýšené pozici nad rozcestím v blízkosti města Chotěboře a vytváří tak výraznou krajinotvornou dominantu, která je podtržena bezprostředně navazující vzrostlou zelení – chráněnou alejí 61 lip. Kaple je tradičně orientovaná závěrem k východu. Přístup do stavby je vyrovnán předloženým vnějším schodištěm z kamenných stupňů. Objekt je přízemní, bez suterénních prostor, dispozice je dvouprostorová - užší předsíň nacházející se za dvoukřídlími vstupními dveřmi a navazující loď oddělenou dvoukřídlou brankou z ocelové konstrukce s pletivovými výplněmi. Nad vstupní předsíní je vztyčena přibližně čtvercová věž se zvonicí, krytá je jehlancovou střechou ve vrcholu osazenou křížem. Věž je prolomena obloukově zaklenutými okny na tři světové strany(Z, J a S), obdélné spodní části oken jsou opatřeny dřevěnými žaluziemi. Předsunutá předsíň s centrálním vstupem orientovaným k západu je orámována pilastry nesoucí trojúhelníkový tympanon. Nad dvoukřídlými dveřmi s obloukovým nadsvětlíkem orámovaným štukovou šambránou s klenákem se nachází mírně plastický nápis SV. ANNA. Architektura kaple vychází z její hmoty, jež pravdivě odráží vnitřní prostory navenek – mírně obdélná loď zevně vytváří kvádrovitou hmotu stavby, krytou sedlovou symetrickou střechou. Kaple se od doby svého vzniku dochovala v téměř intaktní podobě a to jak v exteriéru, tak v interiéru, včetně dochovaných tvarosloví a konstrukcí. Tvoří tak vysoce hodnotnou ukázku sakrální architektury v našich zemích.