sanatorium

Léčebný areál umístěný na jižním svahu zalesněného vrchu Kumperka, s širokým výhledem do volné nezastavěné kopcovité krajiny, v klimaticky velmi příznivém prostředí zahrnující centrální část se dvěma symetrickými křídly léčebných pavilonů S a N spojených krytou chodbou a centrální budovu jídelny čp.508, dále tzv. Dětský pavilon čp.509 s dřevěným altánem, samostatně stojící kapli bez čp., bývalý úřednický dům čp.510, hospodářskou budovu čp.502 a vrátnici bez čp., vodárnu bez čp. a park včetně bývalého transformátoru. Areál je vymezen z jihu obvodovou komunikací sledující přírodní terénní konfiguraci návrší, kdežto ze severu zůstává oproti lesnímu svahu neohraničen. Ústav měl být postaven v první fázi pro max. 110 pacientů, s počítaným rozšířením na 200 osob, proto autor navrhl dva oddělené léčebné pavilony, které budou vybudovány postupně. Tomu odpovídá urbanistická kompozice základní trojice budov, tvaru obráceného, široce rozevřeného Y, otevřeného jižními průčelími budov do svažujícího se parku. Na oba léčebné pavilony (starý a nový) navazují křídla dvoupatrových dřevěných leháren, otevřených jižní osluněnou stranou do parku. Obě symetrické vysoké hlavní budovy s valbovými střechami jsou propojeny spojovací chodbou s pavilonem kuchyně, který má podobu vily s vysokou valbovou střechou, situované v pozadí mezi nimi. Nynější dvoupatrová chodba v úpravě ze 30. let 20. století měla původně vzdušnější podobu uzavřené kolonády s pergolou v patře. V místě křížení spojovacích chodeb je vložena centrální vstupní hala. Jižně před touto pravidelnou kompozicí má svažitý parkový parter souměrnou úpravu s osově umístěným bazénem, původně akcentovaným vysokým vodotryskem. Ostatní parkové úpravy a cesty jsou řešeny organicky jako součást přírodního parku, přecházejícího v lesopark. Pozadí hlavní skupiny budov tvoří zalesněný kopec. Hlavní přístup do areálu vede od východu přes vrátnici mírně stoupající alejí, lemovanou parkovými loukami, na nichž jsou ve svahu rozmístěny doprovodné budovy a kaple, otevřená k jihu sloupovým portikem. K osaměle umístěnému dětskému pavilonu vede z hlavní přístupové cesty osová alej pyramidálních dubů.