hlavní budova nová

Urbanistická kompozice centrální části léčebny tvaru široce rozevřeného Y, otevřeného jižními průčelími budov do parku od počátku počítala se symetrickou hmotou 2. hlavní budovy. Objekt má pravidelnou třípatrovou kompozici s výrazným trojosým středovým rizalitem završeným trojúhelným štítem a s nárožními arkýři; směrem k východu je připojeno křídlo leháren, v patrech dřevěné konstrukce. Přízemí tvořící podnož stavby, je pojednáno kamenným kvádrováním, průběžnou římsou je odděleno nejvyšší patro. Oproti původnímu návrhu i starší budově je současná realizace fasád jednodušší, místo pilastrů jsou na rizalitu jen nárožní liseny, okna všech podlaží mají jednotný formát, v podkroví bez okenic. Dvoupatrová zděná podnož leháren je zcela porostlá popínavou zelení. . Třípatrové křídlo na protáhlém obdélném půdorysu má v patrech jednoprostorovou dispozici otevřené kryté chodby se sloupy, variabilně s vloženými funkčními slunečními zástěnami. Před lehárnou v 1. patře je terasa otevřených leháren.Současný stav je zřejmě důsledkem necitlivé rekonstrukce v 2.pol. 20. století.