dětský pavilon

Popis: Situace: ve svahu nad přístupovou cestou, v izolované poloze, průčelím orientováno k jihu. Symetrické průčelí s dominantním středním pětiosým a dvěma menšími čtyřosými nárožními rizality, s vloženými patrovými pavlačemi. Nárožní rizality mají vysokou valbovou střechu, střední rizalit mansardovou, jeho průčelí je členěné ještě plochým trojosým vstupním rizalitem s trojúhelným štítem se zubořezovou římsou. Jeho přízemí je pojednáno bosáží a mezipatrovým vlysem s figurálním reliéfem. K osově umístěnému vstupu vede předložené schodiště, boční osy v patře jsou zvýrazněny půlkruhovým zakončením. Okna jsou uspořádána ve svislých pásech a spojena geometrickými výplněmi s prvky secese. Architektonické členění zadního průčelí opakuje hmoty rizalitů, ačkoli již v jednodušším členění, kdy nárožní rizalit je pouze jednoosý a stejně středová hmota má jednodušší rizalit s rozměrným půlkruhovým oknem v přízemí a dvěma menšími okny v patře. Mezilehlé křídlo je členěno symetricky 2x3 osami stejných vysokých obdélných oken. Střechu doplňují drobné dekorativní vikýřky tvaru stylizovaných volských ok. Dispoziční řešení vychází z půdorysu širokého nepravidelného H, s podélnou osou východ – západ. Autorem sochařské výzdoby vlysu na průčelí je sochař Fabiánek.