venkovská usedlost

KP tvoří:obytná budova, replika stodoly, zahrada-vinice, ohradni zdi, zděný domek I., zděný domek II. Objekt v prostředí KP:novodobé oplocení Již první historická zpráva ze 12.stol. se zmiňuje o vinici v Modřanech. Ta je dodnes situována na severozápadní straně obce, na jižním svahu kopce při viniční usedlosti. Obytné stavení usedlosti na obdélném půdoryse s mansardovou střechou má nově otlučenu omítku. Dnes je viditelné, že východní část, přez 3 osy je dřevěná roubená, západní zděná. Mansardový nástavec střechy spočívá na dřevěné profilované římse. Uvnitř trámové stropy. Ve středu dispozice místnost, původně kuchyn klenutá valeně s lunetami. Na východní straně domu stála stodola - postavena před r.1841.Začátkem r.2007 byla demolována. Vinice se zahradou má rozměry shodné se stabilním katastrem. Její svažitá část je vinice se zachovanými terasovými zdmi a s chráněným dubem, rovinná část je zahrada s výsadbou ovocných dřevin, trávníkem a užitkovými zahrádkami. V areálu stojí dva zděné domky z nich severní snad z druhé pol.19.století. Za nimi dřevěná kolna, která není předmětem památkové ochrany.