dům

Dům č. p. 318 v Hodkovicích nad Mohelkou stojí v JV části města, na JZ straně Pražsské ulice, asi 320 metrů od náměstí. Pozemek, kde stojí, je ze SZ a JZ strany obtékán mlýnským náhonem z Mohelky. Jedná se o patrový zděný hladce omítnutý dnes břizolitem nastříkaný dům na obdélném půdoryse pod sedlovou eternitem krytou střechou s hřebenem ve směru SZ - JV, rozšířený na JZ po celé délce o patrovou zděnou hladce omítnutou přístavbu pod pultovou, téměř plochou, plechovou střechou. Původní okna starší části domu jsou dvojitá dvojkřídlá, ven a dovnitř otevíravá, šestitabulková, osazená do líce fasády do pískovcových barokních šambrán s uchy a kapkami (a nahoře s pravoúhle zalomenou lemující lištou( a s jednoduše profilovanou podokenní římsou. Okna v patře přístavby jsou jedno, dvou nebo trojdílná, vždy s poutcem, tedy dvou, čtyř a šestikřídlá o stejném počtu tabulek, osazená ve špaletě. Hlavní dosti mohutná římsa je profilovaná. Hlavní SV průčelí je čtyřosé se všemi okny původními, pouze ve druhé ose přízemí je hlavní vstup s obdoně řešeným pískovcovým ostěním jako jsou řešeny šambrány oken. Stojky jsou však nad kapkami přerušeny podivnou úpravou. Do ostění jsou dnes osazeny novodobé laťové dveře prolomené úzkým vysokým oknem asi ze 60 - 70. let 20.s tol. Hlavní štít je ozdobně vykládán eternitovými obdélnými a půlkruhově ukončenými šablonami tří barev. Dům byl postaven asi kolem r. 1700, naposled přestavěn ke konci 19.stol (SZ štít) a na JZ rozšířen v 1.pol. 20.stol. - z větší části na starším přístavku.Hodnotná barokní architektura dokládající zástavbu bývalého JV předměstí Hodkovic při zemské ulici Praha - Liberec, dokončené asi 1720.