dům

Jedná se o zděnou převážně škrábanou omítkou opatřenou přízemní podsklepenou budovu s obytným podkrovím postavenou na členitém, zhruba však čtvercovém, půdorysu pod mansardovou valbovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování, s volskými oky na západní a východní straně. Vodorovně je fasáda členěna jednoduchým soklem a poměrně velmi vystupující korunní římsou. Okna má budova (pokud nebude nížeji uvedeno jinak) obdélná dvojitá, dovnitř otvíravá, trojkřídlá (dělená písmenem „T“, kde horní křídlo je osmitabulkové a dolní jsou čtyřtabulková) osazená ve špaletách s jednoduchými pásovými šambránami v přízemí a v suterénu vyrůstajícími z podokenních říms. V podkroví jsou tato okna umístěna v sedlových vikýřích zakončených půlkruhovým frontonem. Jižní hlavní průčelí je šestiosé, rozdělené tříosým patrovým rizalitem a patrovou nárožní věží na 1 + 3 + 1 + 1 osu. V 1. ose je v suterénu, v koutě mezi průčelím a rizalitem, závětří nesené na nároží pilířem a otevřené plným obloukem zaklenutým otvorem. Zastřešené je čtvrtí helmice plechem pobité. Rizalit s lisénami na nárožích je zakončen vysokým trojúhelným tympanonem s oválným oknem v kartuši s festony po stranách. V patře má lodggii na níž vedou dvojité levé, ven a dovnitř otvíravé, dveře zasklené v horní části čtyřmi tabulkami se čtyřtabulkovým nadsvětlíkem, mezi dvěma dvojitými dvoukřídlými (křídla nad sebou), ven a dovnitř otvíravými, osmitabulkovými okny. V přízemí a v suterénu je mezi lisénami jeho průčelí konvexní, kterýžto tvar sleduje i zděné zábradlí lodggie opatřené pěti vpadlými obdélnými zrcadly – jedním středním postaveným na šířku mezi čtyřmi na výšku. V přízemí má rizalit pět oken, oproti v úvodu popsaným jsou dvoukřídlá (s křídly nad sebou), prostřední je širší dvanáctitabulkové, ostatní osmitabulková. V suterénu jsou okna tři, obdobná jako postranní v přízemí. Úsek průčelí mezi rizalitem a věží (5. osa) měl v přízemí a v suterénu po okně. Dnes je v suterénu okno nahrazeno dvoukřídlými pravými, ven otvíravými, vraty garáže zřízené někdy v průběhu 2. poloviny 20. století. Majitel má v plánu vrátit na jejich místo okno a získat tak další obytnou místnost. Nárožní věž v poslední 6. ose se v půdorysu domu uplatňuje pěti stranami pravidelného osmiúhelníka. Má profilovanou korunní římsu a zastřešena je zvonovou helmicí s lucernou s jehlancovou střechou zakončenou makovicí, vše pobito červeně natřeným plechem. V přízemí a v patře má okna ve třech stranách (v jižní, jihovýchodní a východní) ta jsou oproti v úvodu popsaným dvoukřídlá (s křídly nad sebou) dvanáctitabulková. V přízemí mají jednoduše profilovanou průběžnou podokenní římsu a pásovou též průběžnou římsu nadokenní, kterou mají i okna v patře. Nad všemi těmito okny jsou vpadlá obdélná zrcadla, nad okny v patře oddělená od nich hladkým vlysem zakončeným profilovanou římsou. V suterénu je standartní okno, ale pouze na jihovýchodní straně. Východní boční vstupní průčelí je čtyřosé, rozdělené patrovou nárožní věží a dvouosým rizalitem na 1 + 1 + 2 osy. Nárožní věž v 1. ose je popsána v rámci popisu jižního prúčelí. Ve 2. ose, v úseku mezi nárožní věží a rizalitem, je pouze v přízemí kartuš s oválným středem, v jehož dolní části je letopočet: „ .1922. “. Rizalit ve 3. a 4. ose má v lichoběžníkovém štítě mansardy dvě okna a v přízemí dva oblouky arkády lodggie, jejichž archivolty nesou profilované pateční římsy opatřené ornamentálním reliéfem. Severní oblouk má zděné zábradlí se dvěma zrcadly a před jižním je představěné schodiště o jedenácti stupních. V ose tohoto schodiště jsou v západní stěně lodggie ve zděném ostění osazeny dvoukřídlé levé, dovnitř otvíravé, rámové dveře o čtyřech výplních, z nich ty horní (dvojnásobné výšky) jsou zaskleny – každá osmi tabulkami katedrálního skla s fasetovanými okraji. Nad dveřmi je čtyřtabulkový nadsvětlík zaklenutý plným obloukem. Severní zadní zahradní průčelí je čtyřosé, rozdělené dvěma rizality na 1 + 1 + 1 + 1 osu. V 1. ose má v mansardě úzký pultový vikýř s dvojitým, dovnitř otvíravým, dvoutabulkovým okénkem od záchodu, nad nímž je větrací otvor prostoru nad záchodem, v přízemí je též okénko od záchodu, ale dvoukřídlé (s křídly nad sebou) třítabulkové. Ve 2. ose je mělký rizalit v podkroví s oknem ve vikýři mansardy, v přízemí s oknem trojdílným šestikřídlým dvacetičtyřtabulkovým, v suterénu je okno jednoduché, dovnitř otvíravé, jednokřídlé čtyřtabulkové osazené v hluboké špaletě opatřené mříží. Ve 3. ose je rizalit schodiště s okosenými nárožími, který má nahoře dvoukřídlé dvanáctitabulkové okno od mezipodesty mezi podkrovím a půdou, pod ním okno běžné od mezipodesty mezi přízemím a podkrovím a pod ním pravé, dovnitř otvíravé, rámové dveře o deseti výplních, vedoucí na mezipodestu mezi suterénem a přízemím. Ve 4. ose je v podkroví v mansardě vikýř s oknem a v přízemí okno. Západní boční do zahrady obrácené průčelí je tříosé, rozdělené dvouosým rizalitem na 2 + 1 osu. V 1. a ve 2. ose je v podkroví v mansardě po vikýři s oknem a v přízemí po okně. V suterénu je v 1. ose okno jednoduché, dovnitř otvíravé, jednokřídlé čtyřtabulkové osazené v hluboké špaletě opatřené mříží, ve 2. ose je dvojice úzkých dvoukřídlých (s křídly nad sebou) třítabulkových okének. Ve 3. ose je v suterénu závětří popsané v popisu jižního průčelí. Od tohoto popisu se liší tím, že plným obloukem zaklenutý otvor je opatřen pevnou okenní výplní rozdělenou na 4 x 5 tabulek.