mlýn

Jednopatrový soliterní zděný objekt s půdním polopatrem na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou krytou taškami a bedněnými štíty. Zdivo zřejmě kamenné, zčásti cihelné. Krytina pálená, tašky bobrovky na husté laťování; nad hřeben vystupují č větrací nástavce a 1 cihelný komín. Jižní polovinu budovy tvoří patrová obytná část a severní polovinu vyplňuje jednotný prostor mlýnice, s vestavěnou mlýnskou hranicí a obslužnými dřevěnými podlahami. Průčelí k náhonu doplňuje přistavěný drobný turbínový domek s pultovou střechou. Nedílnou součástí je technologické vybavení mlýna a turbina. Exteriér: Podélná průčelí jsou šestiosá, boční průčelí obytné části je čtyřosé, zadní dvojosé. Hladce omítané fasády člení bosovaná omítková nárožní armatura, hladký sokl a kordonová římsa. Půdní polopatro se na fasádě projevuje jen sledem zdvojených štěrbinových okének. Vysoká okna se segmentovým nadpražím mají v přízemí kamenné parapetní římsy a nad okny sdruženou pásovou šambránu, kdežto v patře jsou bez parapetů, zato se sdruženými nadokenními římsami. Dvoukřídlé výplně jsou špaletové, ven a dovnitř otevíravé, členěné na 8 tabulí. Oba bedněné lištované štíty, s obloučkově vyřezávanou spodní linií, jsou prosvětlené uprostřed trojicí úzkých trojdílných okének v trojúhelné kompozici. Krátce přesahující střecha s ozdobně vyřezávaným okřídlím je doplněna dekorativní m zakončením zhlaví vaznic a vyřezávanou plochou hrotnicí. Obytné průčelí je doplněno treláží s popínavou zelení, kdežto zadní štítovou stěnu člení jen slepé otvory. Zde je zachována původní barevnost (bílé plochy, šedá nárožní armatura). Vstupy jsou orientovány k západu, do dvora. V 2. ose zleva vstup do mlýnice, ve 4. ose vstup do chodby obytné části. Oba mají shodné provedení – segmentové ostění s obvodovou lištou, ležatý nadsvětlík a dvoukřídlé výplňové dveře. Celek doplněn šambránou nad záklenkem, shodné provedení s okny. V 1. ose v přízemí mlýnice je vyvedeno kolo řemenicového převodu k pohonu hospodářských strojů, umístěných v nedaleké stodole. Podél průčelí vede úzký chodník dlážděný břidlicovými deskami. Zadní fasáda, obrácená k náhonu, je členěna obdobně (některá okna jsou slepá), pouze vstup na lávku nad jezem byl upraven (zmenšen) a okna do mlýnice jsou pod sdružujícími šambránami provedena jako zdvojená, drobná. Pod částečně opadanými omítkami prosvítá kamenné zdivo.