morový sloup se sochou Panny Marie

Dílo je umístěné v jihozápadní části čtvercové návsi obce Tuchořice, terén je zde rovinný. Proti sloupu, na jeho pohledové ose, byla vystavěna budova č. p. 123, dnes obecní úřad. Hlavní akcent díla, socha Panny Marie, se obrací čelem k jihozápadu. V centru kompozice stojí na hranolovém soklu sloup se sochou Panny Marie. Okolo sloupu stojí v rozích čtvercového půdorysu hranolové sokly se sochami světců a světice. Celek je obehnán mřížovým zábradlím. Užitým materiálem pro sloup a sochy je pískovec, pro doplňky soch a oplocení kov. Sloup se sochou Panny Marie - Na jednostupňovém fundamentu stojí masivní podstavec s profilovanou patkou a krycí deskou. Na čelní stěně střední části podstavce je umístěna deska s českým nápisem. Ostatní strany dříku jsou zdobeny motivem diamantového řezu. Na podstavci je vztyčen sloup s mírnou entazí ve spodní části, s dvojitou patkou a s hlavicí korintského typu. Na vrcholu sloupu stojí na drobném hranolovém soklu plastika Panny Marie. Světice je esovitě prohnutá, zahalená je ve splývavých šatech s pláštěm, vlasy má zakryté, ruce sepjaté. Socha sv. Šebestiána - Socha světce stojí na hranolovém podstavci s profilovanou spodní částí. Střední část podstavce se směrem vzhůru kalichovitě rozšiřuje. Dřík je zakončen profilovanou krycí deskou. Sv. Šebestián stojí mírně rozkročen, pravou nohu lehce pokrčenou v koleni. Zády se opírá o stylizovaný kmen stromu, k němuž je připoután. Pravou ruku má stočenou za záda, levá je zdvižená do úrovně hlavy. Tělo světce je kryto řasenou bederní rouškou. Obličej je natočen lehce vzhůru, vlasy jsou vlnité, polodlouhé. Socha sv. Jana Nepomuckého - Socha světce je umístěna na tvarově totožný podstavec jako má sv. Šebestián. Sv. Jan Nepomucký stojí v kontrapostu, levou nohu má mírně pokrčenou v koleni, oděn je v rochetě, na hlavě má biret. Levou rukou si na prsou přidržuje latinský kříž (bez korpusu). Pravá ruka je pokrčená a položená na hrudi. Světcův pohled směřuje vzhůru, vlasy má polodlouhé, vlnité. Socha sv. Rozálie - Sokl je zde opět totožný, světice stojí v kontrapostu, pravou nohu v koleni pokrčenou stojí na vyvýšeném stupínku. Světice je oděna v dlouhý splývavý šat s bohatou drapérií. V pokrčené levé ruce drží u těla lebku, pravou rukou si přidržuje krucifix, který je ve vrcholu opřen o její pravé rameno. Hlava je natočená lehce doprava, pohled směřuje přímo. Vlasy jsou svázané do prostého culíku, který splývá až do poloviny zad. Socha sv. Rocha - Sokl totožný, světec stojí v kontrapostu, levá noha je pokrčená v koleni. Oděn je v kněžském rouchu. U pravé nohy sedí pes, mordou s chlebem se dotýká světcova levého kolena. Pravá ruka je pokrčená a dotýká se prsou, levá ruka je dnes od lokte ulomená. Na zádech má zavěšený klobouk.