fara

Areál fary se nachází v obci Světec, která je samostatnou obcí v teplickém okrese. Jádrem je obdélná náves nacházející se v severní části obce. Hlavní komunikace prochází skrze náves. Nachází se zde rozvolněná zástavba a většina domů je zděná a patrová. Fara se je umístěna v severní části obce, severně od návsi. Areál fary je tvořen zděným omítaným patrovým objektem samotné fary stojícím na obdélném půdorysu se sedlovou střechou. Budova stojí v jižní části areálu zámku. Objekt fary stojí na obdélném půdorysu se sedlovou střechou. Patra jsou oddělena průběžnou kordonovou římsou. Hlavní průčelí je sedmiosé s obdélnými okenními otvory a segmentově zaklenutými vjezdy. Okenní šambrány jsou masivní profilované. Nad vjezdy je zdůrazněn hlavní klenák. Fasáda je provedena v odstínech žluté barvy. Římsy, šambrány a klenáky jsou sytě žluté, plocha je světlá. Střešní roviny na každé straně prolamují vždy tři volská oka. Ohradní zeď je vystavěná ze smíšeného zdiva a obíhá kolem farní zahrady, v nároží je ohradní zeď segmentově projmuta a je zde proražen otvor se segmentovým záklenkem.