kostel Zvěstování Panny Marie

Zděný omítnutý kostel, zasazený do terénu, tvoří obdélná loď a stejně vysoký, avšak užší obdélný presbytář s trojstěnným závěrem. Severozápadní průčelí má dole v omítce vyznačený sokl, u nároží na něj navazují mělké lizény. V ose stěny se nachází vstup, přístupný po dvou kamenných stupních. Jsou to dvoukřídlé dřevěné dveře, tvořené klasovitě kladenými prkny (klas směřuje dolů). Kolem otvoru je šambrána s ušima s kapkou, zvýrazněnými patkami stojek a s kanelovaným volutovitým hlavním klenákem. Vně šambrány je pak kamenný portál. Jeho stojky mají dvoustupňový sokl - nižší a širší dolní stupeň je bez výzdoby, na stěnách horního stupně je diamantová bosa. Na soklu spočívá sloup. V jeho dolní třetině je negativní kanelace (vyryté linky vymezují vystupující části), v horních dvou třetinách, oddělených oblounem, je klasická kanelace. Sloup má deskovou hlavici, dole zdobenou vejcovcem. Sloupy nesou profilovaný architráv, nad hlavicí se zalamující. Na hlavici je posazen bochníkovitý zaoblený článek, podpírající rozeklaný fronton. Ve frontonu je zasazena oválná, na šířku orientovaná reliéfní kartuše se zavíjeným okrajem. V kartuši se nachází alianční lobkovický erb, nad ním je ještě na stěně zdobný reliéfní volutovitý motiv. Nad vstupem je prolomeno obdélné okno v kamenném ostění s profilovaným vnějším okrajem. Rozdělené je třemi svislými a třemi vodorovnými příčlemi. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa, obíhající celou stavbu. Severovýchodní a jihozápadní průčelí jsou provedena obdobně. Tvoří je tři osy lodi a jedna osa presbytáře, mezi osami jsou opěráky, sahající téměř až k hlavní římse. V ose první od severozápadu je menší zazděné oválné okno, situované na šířku, lemované profilovanou šambránou. Ve zbývajících osách je vysoké, půlkruhově zakončené okno ve špaletě, která se směrem ven rozšiřuje. Tato velká okna jsou rozdělena čtyřmi vodorovnými a třemi svislými příčlemi. Stejná okna jsou i ve stěnách závěru, z nichž střední je rovná a boční jsou zkosené. Loď má valbovou střechu, presbytář sedlovou s půljehlancem nad závěrem, krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky. Ve vrcholu střechy lodi je zasazena čtyřstěnná věžička s obdélným otvorem v každé stěně. Má jehlancovou střechu s námětkem, zakončenou makovicí s kovovým křížem. Kříž má ve středu křížení břeven umístěnou čtyřcípou hvězdu.