kaplička Panny Marie

Kaplička zasvěcená Panně Marie se nachází na úpatí svahu nad zázračným pramen, kde se dle pověsti uzdravil slepý syn ze šlechtické rodiny a uviděl na pařezu Pannu Marii stojící na kouli s hadem u nohou. Kaplička, tzv. vodní nebo též dolní kaple, je mírně zapuštěna pod okolní terén a nachází se pod schodištěm vedoucí k horní, větší poutní kapli zasvěcené Jménu Panny Marie. Z kapličky měla voda údajně téct i do tamní hospody, kde měly být lázně. Kaplička je obdélného půdorysu s pravoúhlým závěrem a se široce zkoseným nárožím v závěru. Průčelí je na osu prolomeno vchodem zaklenutým stlačeným záklenkem a orámováno dvojicí pilastrů a pilastry nárožními. Hlavice pilastrů navazují na průběžnou profilovanou vyloženou římsu, která je nad vchodem zalomena do ostrého trojúhelníku. Průčelí je završeno konkávně a konvexně tvarovaným štítem ve vrcholu půlkruhově zaklenutým, s vetknutým kovovým křížkem. Celý štít je členěn pásovou lizénou. Boční průčelí je prolomena po jednom segmentově zaklenutém okně, fasáda je hladká členěna pilastrem přidruženým k nárožnímu pilastru. Průběžná profilovaná římsa, tvoří na bocích římsu korunní a nese sedlovou střechu. Zadní průčelí je tvořeno hladkým štítem se zkoseným nárožím. Sedlová střecha je kryta bobrovkou, štíty a zalomená kordonová římsa na průčelí jsou oplechovány. Interiér kapličky je zaklenut valenou klenbou spočívající na bočních stranách na kordonové římse. Podlaha je vydlážděna. V závěru kaple je nika zaklenuta konchou a orámována širokou šambránou. V nice je na pařezu umístěna soška Panny Marie stojící na Zeměkouli obtočené hadem. Soška je vyhotovena podle zjevení uzdraveného chlapce, na rtu má proto jizvu kterou Jí měl způsobit bičem nic netušící pasák při zahánění ovcí. Pod nikou volně vytéká pramen z trubice umístěné v obložené části stěny kaple a odtéká kanálkem v podlaze. V zešikmených rozích v závěru kostela jsou nad římsou umístěny konchy ve tvaru mušle, pod kterými jsou umístěny sošky sv. Terezie od Ježíše a sv. Antonína Paduánského.