kaple Jména Panny Marie

Poutní kaple Jména Panny Marie se nachází na kopci nad kapličkou se zázračným pramen, se kterou je spojena schodištěm. Kaple je někdy nazývána též jako Horní. Stavba nese obdobné propojení klasicistních a barokních prvků jako chrám v nedalekém v Kdousově, proto lze předpokládat stejné autorství Matyáše Kirchmayera. U vchodu jsou symetricky umístěny lípy, které se nachází i kolem celé kaple v přibližně kruhové kompoziční výsadbě. Kaple je obdélného půdorysu s půlkruhovým závěrem a průběžnou podezdívkou s pilastry na nárožích podloženými lizénami. Fasáda je členěna lizénovým rámem. Stěny jsou prolomeny 2 okenními osami. Okna jsou zaklenuta stlačeným obloukem s profilovanou archivoltou přecházející v pilastry s pravoúhlými vpadlinami. Ve vrcholu archivolty je umístěn klenák. Pod návojovou parapetní římsou je štuková výplň v podobě závěsu s kapkou. Závěr kaple je prolomen jedním kruhovým okenním otvorem s profilovanou šambránou s okrajovou lištou a klenákem ve vrcholu. Průčelí je členěno dvěma dvojicemi pilastrů s patkou a toskánskou hlavicí podpírající kládí s triglyfy, na kterých spočívá bohatě profilovaná průběžná korunní římsa. Na osu průčelí je prolomen pravoúhlý vchod s kamenným ostěním s okrajovou lištou, s ušima s kapkou a s klenákem ve vrcholu. Nad portálem se nachází pravoúhlé okno se šambránou s okrajovou lištou a klenákem ve vrcholu. Pod návojovou parapetní římsou se nachází obdélné zrcadlo s ujmutími rohy. Mezi zrcadlem a portálem je dekorativní páska stočená do volut. Průčelí je završeno dvoupatrovým volutovým štítem s trojúhelníkovým frontonem. Štít je členěný pilastry s podloženými rámovanými lizénami. Ve štítu je prolomeno kruhové okno se šambránou s okrajovou lištou a klenákem ve vrcholu. Střecha je sedlová, nad kněžištěm půlkuželová, kryta bobrovkou. Za štítem je umístěna dřevěná polygonální věžička, prolomena oválnými okenními otvory se žaluziemi a zakončena stanem s cibulí završenou koulí s křížkem. Celá věžička je oplechovaná. Nad kněžištěm je umístěna koule s dvouramenným křížkem. Loď kaple je zaklenuta pruskou klenbou se štukovým zrcadlem, v závěru je kaple zaklenuta konchou se třemi pětibokými lunetovými výsečemi. Stěny jsou členěny dvojicemi pilastrů s iónskými hlavicemi, podloženými polopilíři s konkávně vybranou hranou. Na pilastrech spočívá kládí s římsou a zubořezem.